Χρειάστηκαν είκοσι ολόκληρα χρόνια από την έναρξη της κατασκευής του μέχρι την ανάληψη υπηρεσίας, ωστόσο, το συγκεκριμένο ρωσικό οπλικό σύστημα αποτελεί έναν από τους πραγματικούς εφιάλτες της Δύσης.

Ο λόγος για τα πυρηνικίνητα υποβρύχια κατευθυνόμενων πυραύλων, κλάσης Yasen, που σταδιακά κατασκευάζονται από την εταιρεία Malakhit Marine Engineering Bureau και τα οποία αντικαθιστούν τα παλιότερα, σοβιετικής κατασκευής πυρηνοκίνητα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας.

Τα νέα υποβρύχια

Το πρώτο σκάφος της κλάσης αυτής, το «Severodvinsk», χρειάστηκε είκοσι χρόνια -από το 1993 ως το 2013- για να κατασκευαστεί, προτού παραδοθεί στο Ναυτικό. Ακολούθησε το «Kazan», που άρχισε να κατασκευάζεται το 2009 και ανέλαβε υπηρεσία το 2021, και το «Novosibirsk», που παραδόθηκε επίσης το 2021.

Ο σχεδιασμός του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού προβλέπει την κατασκευή συνολικά άλλων έξι υποβρυχίων κλάσεως Yasen, με το τέταρτο στη σειρά, το «Krasnoyarsk» να πραγματοποιεί δοκιμές στη θάλασσα και αν όλα πάνε καλά, να παραδωθεί επιχειρησιακά έτοιμο μέσα στο 2022 ή στις αρχές του 2023.

Τεράστιες δυνατότητες

Θα πει κάποιος ότι η ανάπτυξη ενός νέου οπλικού συστήματος από τη Ρωσία, προφανώς και θα προκαλούσε ανησυχία στη Δύση. Ωστόσο, αναλυτές δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα συγκεκριμένα υποβρύχια, καθώς θεωρούν ότι οι δυνατότητές τους δίνουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στη Μόσχα.

Τα υποβρύχια κλάσεως Yasen μπορούν να εκτοξεύσουν πολλούς πυραύλους κρουζ, οι οποίοι μπορούν να πλήξουν, όχι μόνο θαλάσσιους στόχους, αλλά και επίγειους, σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το «Severodvinsk» εκτόξευσε με επιτυχία και τον υπερηχητικό πύραυλο κρουζ Tsirkon.

«Σιωπηλά» και «θανατηφόρα»

Σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές, τα υποβρύχια αυτά είναι από τα πιο «σιωπηλά» που έχουν στη διάθεσή τους Ρωσία και Κίνα, έχουν εξελιγμένους αντιδραστήρες, μπορούν να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις χωρίς να τα εντοπίσει κανείς και να χτυπήσουν θαλάσσιους και επίγειους στόχους υψηλής στρατηγικής αξίας.

Το πόσο ανησυχεί το ΝΑΤΟ για τα υποβρύχια κλάσης Yasen, γίνεται αντιληπτό από το γεγονός ότι ήδη πραγματοποιούνται ασκήσεις νηοπομπών στον Ατλαντικό και ελλιμενισμού σε διάφορα σημεία της Ευρώπης, ασκήσεις που μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είχαν μπει σε δεύτερη -ως τρίτη- μοίρα.

Κρίσιμα πλήγματα

Αξιωματούχοι της συμμαχίας θεωρούν ότι οι ασκήσεις αυτές είναι απαραίτητες, καθώς τα ρωσικά υποβρύχια έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν με τους πυραύλους τους κρίσιμες στρατιωτικές υποδομές, όπως λιμάνια, καταστρέφοντας τις γραμμές ανεφοδιασμού και ενίσχυσης δυνάμεων, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ.

Τα υποβρύχια κλάσης Yasen θεωρούνται ως ένα από τα πλέον επιτυχημένα προγράμματα του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα στο κύρος του μετά τη βύθιση του «Moskva», της ναυαρχίδας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας. από ουκρανικό πύραυλο στα ανοιχτά της Οδησσού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr