Moskva βίαιη σύλληψη

Αναφορές για σύλληψη του Ιγκόρ Οσίποφ, του αρχηγού του ρωσικού Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα υπάρχουν στη Ρωσία. Σύμφωνα με αυτές τις αναφορές, ο Οσίποφ συνελήφθη με βίαιο τρόπο μετά τη βύθιση του Moskva.

Δείτε σχετική ανάρτηση

Claim that after the sinking of Flagship Moskva, the commander of the Black Sea Fleet, Admiral Igor Osipov, was violently arrested.
Needs to be confirmed. https://t.co/thVNdhRBdd

— Anders Åslund (@anders_aslund) April 14, 2022

Η συγκεκριμένη πληροφορία προέρχεται από ουκρανικές πηγές και δεν έχει επιβεβαιωθεί για την ώρα από κάποια ανεξάρτητη πηγή. Αυτό χρειάζεται να το σημειώσουμε αφού πλάι στον πόλεμο στο έδαφος, στον αέρα και τη θάλασσα, σε πλήρη εξέλιξη είναι και ο «πόλεμος» της προπαγάνδας από όλους τους «παίκτες».

Ποιος είναι ο Οσίποφ

Ο Ιγκόρ Οσίποφ γεννήθηκε το 1973 στο Καζακστάν, τμήμα της τότε Σοβιετικής Ένωσης, και σπούδασε στην Ανώτερη Ναυτική Σχολή Πλοήγησης Υποβρυχίων, ενώ μετά την αποφοίτησή του εντάχθηκε στον Στόλο του Ειρηνικού.

Στη συνέχεια έκανε σπουδαία καριέρα με αποτέλεσμα να γίνει αρχηγός του Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα τον Μάιο του 2019.

Τον Φεβρουάριο του 2022, ο Οσίποφ προστέθηκε στον κατάλογο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως «υπεύθυνος για την ενεργή υποστήριξη και εφαρμογή δράσεων και πολιτικών που υπονομεύουν και απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, καθώς και τη σταθερότητα ή την ασφάλεια στην Ουκρανία».

Οι Ρώσοι δεν έχουν επιβεβαιώσει ουκρανικό χτύπημα

Θυμίζουμε ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει ήδη παραδεχθεί ότι το πλοίο βυθίστηκε κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησής του προς το λιμάνι της Σεβαστούπολης, ενώ απέδωσε το περιστατικό σε έκρηξη πυρομαχικών μετά από φωτιά που ξέσπασε στο πλοίο για άγνωστους λόγους.

Από τη μεριά της η Ουκρανία υποστηρίζει ότι η έκρηξη στο καταδρομικό προκλήθηκε από δύο πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τον ουκρανικό στρατό και προκάλεσαν ανάφλεξη πυρομαχικών.

Η νότια διοίκηση του ουκρανικού στρατού ανέφερε ότι χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Neptune, ουκρανικής κατασκευής.

Πλήγμα για τη Ρωσία η απώλεια του Moskva

Το ISW, σε ανάλυσή του ανάμεσα σε άλλα, επισημαίνει ότι η απώλεια του Moskva – ανεξάρτητα από το αν οφείλεται σε ουκρανικό πλήγμα ή σε ατύχημα – είναι μια σημαντική προπαγανδιστική νίκη για την Ουκρανία.

Η βύθιση του Moskva, το οποίο ενεπλάκη στο διαβόητο περιστατικό στο «Φιδονήσι» τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής, είναι μια ένεση για το ηθικό της Ουκρανίας ως σύμβολο των ουκρανικών δυνατοτήτων να αντεπιτεθεί στο ρωσικό ναυτικό.

Το Κρεμλίνο, αντίθετα, θα δυσκολευτεί να εξηγήσει την απώλεια ενός από τα σημαντικότερα πλοία του ρωσικού στόλου. Η τωρινή εξήγηση του Κρεμλίνου για την απώλεια της ναυαρχίδας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας λόγω τυχαίας πυρκαγιάς και έκρηξης πυρομαχικών θα πλήξει, τουλάχιστον, πιθανότατα το ρωσικό ηθικό και δεν μπορεί να κρυφτεί από το ρωσικό εσωτερικό ακροατήριο.

Και οι δύο εξηγήσεις για τη βύθιση του Moskva υποδεικνύουν πιθανές ρωσικές ελλείψεις – είτε κακή αεράμυνα είτε απίστευτα χαλαρές διαδικασίες ασφαλείας και ελέγχου ζημιών στη ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, επισημαίνει το ISW.

Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά του Moskva

Το Moskva έγινε το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που βυθίζεται σε καιρό πολέμου έπειτα από τον Β΄ Παγκόσμιο.

Το μήκους 186 μέτρων πλοίο, με τους περίπου 500 άνδρες και τους δεκάδες πυραύλους, τέθηκε σε υπηρεσία στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Μάλιστα, ναυπηγήθηκε στη σημερινή Ουκρανία, τότε τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης. Το BBC θύμισε τις δυνατότητες που είχε και πλέον θα λείψουν από τη Ρωσία.

Πώς έγινε το χτύπημα στο Moskva σύμφωνα με αναλυτές

Μπορεί το Moskva να ήταν ένα παλαιό πλοίο, ωστόσο είναι προφανές πως η ρωσική ηγεσία δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να υποστεί ένα τέτοιο πλήγμα έπειτα από επτά εβδομάδες πολέμου, ενώ εκείνη ήδη δέχεται επικρίσεις για όσα δεν έχει καταφέρει στο μέτωπο της Ουκρανίας τις τελευταίες 50 ημέρες.

Σύμφωνα με όσα γράφει η ρωσική δεξαμενή σκέψης Center for Analysis of Strategies and Technologies στο Telegram, οι ουκρανικές δυνάμεις απέσπασαν την προσοχή του ρωσικού πλοίου και αποπροσανατόλισαν το πλήρωμά του χρησιμοποιώντας drone, προτού το πλήξουν με ουκρανικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune που εκτόξευσαν από τις ακτές ανατολικά της Οδησσού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr