Ρωσία, Κίνα και Ιράν «απαντούν» στη Δύση με μεγάλη ναυτική άσκηση

Την αυξημένη συνεργασία τους σε στρατιωτικό επίπεδο επιβεβαιώνουν αυτές τις μέρες Ρωσία, Κίνα και Ιράν, σε μια επίδειξη δύναμης προς τη Δύση.

Συνεργασία στη θάλασσα

Συγκεκριμένα οι τρεις χώρες πραγματοποιούν μεγάλη κοινή ναυτική άσκηση στον βόρειο Ινδικό Ωκεανό, όπως ανακοινώθηκε από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA. Η άσκηση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, βολές με πραγματικά πυρά, διάσωση φλεγόμενου σκάφους και απελευθέρωση αιχμαλωτισμένου πλοίου, με τις τρεις χώρες να τονίζουν ότι σκοπός της άσκησης είναι η ασφάλεια των διεθνών υδάτινων οδών, η μάχη κατά της πειρατίας και της τρομοκρατίας και η ανταλλαγή εμπειριών.

Στο πλαίσιο της άσκησης, η Ρωσία έστειλε το καταδρομικό Varyag, το μεγάλο ανθυποβρυχιακό σκάφος Admiral Tributs και το μεγάλο τάνκερ Boris Butoma, από το αρχηγείο του Στόλου του Ειρηνικού στο ιρανικό λιμάνι Τσαμπαχάρ. Το Ιράν συμμετέχει με 11 σκάφη και η Κίνα με άλλα δύο. Το πρόγραμμα της άσκησης περιλαμβάνει επίσης και νυχτερινή μάχη, θα καλύψει έκταση 17.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και το Ιράν θα συμμετάσχει και με μικρότερα σκάφη καθώς με ελικόπτερα.

Εκτεταμένες ρωσικές ασκήσεις

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έντασης με την Ουκρανία, η Ρωσία έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες ναυτικές ασκήσεις σε διάφορα σημεία στις οποίες συμμετέχουν περίπου 140 πολεμικά πλοία και περισσότερα από 60 αεροσκάφη. Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν ως το Φεβρουάριο και θα εξελιχθούν στη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσογείο, το βορειοανατολικό Ατλαντικό και τον Ειρηνικό.

Όσον αφορά στο Ιράν, αυτή είναι η τρίτη ναυτική άσκηση από το 2019 που πραγματοποιεί με τιη Ρωσία και την Κίνα. Μάλιστα, η έναρξή της συνέπεσε με την επίσκεψη του προέδρου της χώρας, Εμπραχίμ Ραΐσι στην Ρωσία, απ’ όπου ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε ότι «η βελτίωση των διμερών σχέσεων Μόσχας και Τεχεράνης θα αυξήσει την ασφάλεια στην περιοχή, αλλά και στη διεθνή αρένα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr