Συνθήκες απόλυτης συσκότισης σχετικά με τη μοίρα του «νούμερο δύο» της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία επικρατούν, μετά τη σύνδεση του ονόματός του με την ανταρσία της ομάδας Wagner και του πάλαι ποτέ εκλεκτού του Πούτιν, Γεβγένι Πριγκόζιν.

Ο λόγος για τον Σεργκέι Σουροβίκιν, γνωστό και ως «Στρατηγός Αρμαγεδών», λόγω της τακτικής του στον πόλεμο στην Συρία και υποδιοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, για τη μοίρα του οποίου το Κρεμλίνο συνεχίζει να τηρεί σιγή ιχθύος, μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών ότι γνώριζε τα σχέδια του Πριγκόζιν, αλλά και άλλων πληροφοριών πολύ πιο σκοτεινών για τον ίδιο.

Το «μυστήριο Σουροβίκιν»

Ο Σουροβίκιν δεν είναι γνωστό που βρίσκεται έπειτα από τη σύντομη ανταρσία της Wagner το Σάββατο όταν εμφανίστηκε σε ένα βίντεο να απευθύνει έκκληση προς τον Πριγκόζιν να σταματήσει την ανταρσία. Στο βίντεο εκείνο έδειχνε εξαντλημένος και δεν ήταν σαφές αν μιλούσε υπό απειλή. Έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι ανακρίνεται από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ερωτηθείς αν ο Σουροβίκιν εξακολουθεί να χαίρει της εμπιστοσύνης του ρώσου προέδρου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε ότι ο Πούτιν ως αρχηγός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων συνεργάζεται με τον υπουργό Άμυνας και με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου και επομένως είπε ότι η ερώτηση αυτή αφορά το υπουργείο Άμυνας το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει καμία δήλωση.

Ουδέν σχόλιον

Ερωτήσεις σχετικά με «τις δομικές μονάδες εντός του υπουργείου», είπε ο Πεσκόφ, θα πρέπει να υποβάλλονται στο υπουργείο Άμυνας. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς επίσης από δημοσιογράφους αν το Κρεμλίνο μπορεί να αποσαφηνίσει την κατάσταση σε σχέση με τον Σουροβίκιν ο Πεσκόφ απάντησε: «Όχι, δυστυχώς όχι. Σας προτείνω να επικοινωνήσετε με το υπουργείο Άμυνας, είναι δικό του προνόμιο».

Όσον αφορά την τύχη του Πριγκόζιν, ο Πεσκόφ απάντησε ότι δεν έχει πληροφορίες για το που βρίσκεται ο αρχηγός της Wagner. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο ιδρυτής της Wagner και -πρώην- «σεφ του Πούτιν» έχει καταφύγει στη Λευκορωσία, όπου τελεί υπό την προστασία του προέδρου της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος φαίνεται ότι έχει αναλάβει το ρόλο του… ειρηνοποιού μεταξύ Κρεμλίνου και Πριγκόζιν.

Στο… μυαλό του Πούτιν

Το ενδιαφέρον είναι ότι όταν ο Σουροβίκιν ανέλαβε επικεφαλής της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία, φάνηκε να αλλάζει κάπως την εικόνα που ήταν πολύ αρνητική για τη Μόσχα. Εντούτοις, μετά από λίγους μήνες ο Πούτιν έθεσε ως επικεφαλής της επιχείρησης τον Ρώσο Α/ΓΕΕΘΑ, Βαλερί Γκερασίμοφ, παρότι πληροφορίες έλεγαν ότι ήταν δυσαρεστημένος μαζί του.

Στην πραγματικότητα, ουδείς γνωρίζει ακριβώς πώς «λειτουργεί» ο Ρώσος πρόεδρος, ειδικά σε ό,τι αφορά στις αποφάσεις του σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία και τους χειρισμούς των επιτελών του. Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι μέχρι στιγμής έχουν αλλάξει τρεις ή τέσσερις επικεφαλής της «ειδικής επιχείρησης», χωρίς να υπάρξει σαφής ένδειξη ότι είχαν αποτύχει στο ρόλο που τους είχε ανατεθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr