Συμφωνούν… διαφωνώντας ΗΠΑ και Ρωσία για την αναγκαιότητα μιας νέας τάξης πραγμάτων στον πλανήτη, μετά το «παγκόσμιο συμβόλαιο» που ακολούθησε το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Διαφωνία της Μόσχας

Συγκεκριμένα, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι συμφωνεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην ανάγκη να οικοδομηθεί μια «νέα παγκόσμια τάξη», αλλά διαφωνεί με το ότι οι ΗΠΑ είναι σε θέση να την οικοδομήσουν. Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μιλούν για μια «αμερικανοκεντρική» παγκόσμια τάξη, η οποία όμως δεν θα υφίσταται στο μέλλον.

Οι δηλώσεις αυτές είναι χαρακτηριστικές ενός ανταγωνισμού που διεξάγεται με φόντο τις στρατιωτικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Γάζα, αλλά και τις εντάσεις της Δύσης με τη Μόσχα και – κυρίως – με το Πεκίνο, με τη Ρωσία να προσπαθεί να πείσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να την ακολουθήσουν στην οικοδόμηση ενός νέου κόσμου, ελεύθερου από την «ηγεμονία» των ΗΠΑ που ήλθε μετά την πρώτη της ΕΣΣΔ.

Χρειάζεται νέα τάξη πραγμάτων

Σε ομιλία του την Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η τάξη των πραγμάτων που λειτούργησε καλά για 50 χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει «κάπως ξεθυμάνει» και χρειάζεται μια νέα, προσθέτοντας ότι οι Αμερικανοί «έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε πράγματα, εάν είμαστε αρκετά τολμηροί και έχουμε αρκετή αυτοπεποίθηση, να ενώσουμε τον κόσμο με τρόπους που δεν έχουν γίνει ποτέ πριν».

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα είναι μια από τις σπάνιες φορές που συμφωνεί με τον Μπάιντεν για την ανάγκη μιας νέας τάξης. Είπε, ωστόσο, ότι η Ρωσία διαφωνεί με τον Μπάιντεν για την ικανότητα των ΗΠΑ να την οικοδομήσουν, λέγοντας ότι «σε αυτό το κομμάτι διαφωνούμε διότι οι ΗΠΑ … ανεξάρτητα από την παγκόσμια τάξη για την οποία μιλούν, εννοούν μια αμερικανοκεντρική παγκόσμια τάξη, δηλαδή, έναν κόσμο που στρέφεται γύρω από τις ΗΠΑ. Δεν θα είναι έτσι πλέον τα πράγματα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr