Με επιφυλακτικό τρόπο υποδέχθηκε η Ρωσία την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για συνάντηση σε «ουδέτερο έδαφος» με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ακόμα είναι πρόωρο»

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι θα «μελετήσει» την πρόταση για μια σύνοδο κορυφής που διατυπώθηκε χθες, Τρίτη, από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια συνομιλίας του με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. «Είναι ακόμη πρόωρο να μιλήσουμε γι’ αυτή τη συνάντηση με συγκεκριμένο τρόπο. Είναι μια νέα πρόταση που θα μελετηθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.

Προειδοποίηση από Κρεμλίνο

Στο μεταξύ, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε επικαλούμενο πηγή στο υπουργείο Εξωτερικών πως το Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα στην Ουάσινγκτον πως θα δράσει με αποφασιστικότητα, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρήσουν σε οποιαδήποτε νέα «μη φιλικά μέτρα», όπως επιβολή κυρώσεων.

Σύμφωνα με το RIA, τη δήλωση αυτή έκανε ο σύμβουλος του προέδρου Πούτιν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσάκοφ, ο οποίος κάλεσε τον αμερικανό πρεσβευτή στη Μόσχα για συνομιλίες μετά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Πούτιν και τον Μπάιντεν.

Το μήνυμα Μπάιντεν

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στη συνομιλία των δύο ανδρών «ο Πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Ο Πρόεδρος εξέφρασε τις ανησυχίες μας για την ξαφνική ρωσική στρατιωτική συσσώρευση στην κατεχόμενη Κριμαία και στα σύνορα της Ουκρανίας, και κάλεσε τη Ρωσία να μειώσει τις εντάσεις».

Πηγή: economico.gr