Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των stealth μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς, όπως τα αμερικανικά F-22 και F-35 έγκειται στο γεγονός ότι το στίγμα τους στα αντίπαλα ραντάρ είναι πολύ μικρό.

Έτσι, όταν τα αεροσκάφη αυτά επιχειρούν, γίνονται αντιληπτά από τον εχθρό όταν πλέον βρίσκονται πολύ κοντά στο στόχο και είναι ήδη αργά για να αποκρουστούν από την αντίπαλη αεράμυνα.

Ρωσία: «Είδαμε» stealth μαχητικά

Ωστόσο, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι το ραντάρ της, μακράς εμβέλειας, με την ονομασία «Container» κατάφερε να ανιχνεύσει ΝΑΤΟϊκά μαχητικά αεροσκάφη σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με το ΑΜΝ, το ρωσικό ραντάρ εντόπισε αναγνωριστικά αεροσκάφη και έξι stealth μαχητικά στα ιρανικά σύνορα μετά την εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί στο Ιράκ και τα αντίποινα του Ιράν.

Δείτε ακόμη: Η “μαύρη λίστα” του Ερντογάν: Αθήνα και Λευκωσία παρουσιάζουν τις επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας. Δύσκολο να “κλείσει τα μάτια” η ΕΕ 

Στόχος η πλήρη κάλυψη της χώρας

Το «Container» ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2019 και σήμερα η πρώτη εγκατάστασηή του βρίσκεται στην περιοχή του Νίζνι-Νοβγκορόντ, απ’ όπου ελέγχει Ευρώπη και τον νότο της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, το ραντάρ μπορεί να ανιχνεύει ταυτόχρονα 5.000 εναέριους στόχους σε ακτίνα 3.000 χιλιομέτρων, ενώ σύντομα θα τοποθετηθεί και στο νότο, το βορρά και τα δυτικά και βορειοδυτικά της χώρας.

Αν οι δηλώσεις των Ρώσων αληθεύουν τότε το «Container» αλλάζει δραματικά τους όρους του παιχνιδιού, καθώς ουσιαστικά ακυρώνει το μεγάλο πλεονέκτημα των stealth αεροσκαφών των ΗΠΑ.

Δείτε επίσης

Πηγή: economico.gr