Την εκτίμηση ότι μια συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Ουκρανίας θα πρέπει να γίνει σε μια πιο πρόσφορη στιγμή εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Συνάντηση κοντά στη συμφωνία

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σε σερβικά ΜΜΕ ότι μια συνάντηση ανάμεσα στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί όταν οι δύο πλευρές θα βρίσκονται πιο κοντά σε συμφωνία για βασικά ζητήματα. Σε σχέση με την πιθανή συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι, ο Λαβρόφ είπε πως ο Ρώσος πρόεδρος «ποτέ δεν τις αρνήθηκε, ωστόσο πρέπει να γίνει καλή προετοιμασία».

Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι οποιαδήποτε συνάντηση των δύο ανδρών για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον πόλεμο θα ήταν αυτή τη στιγμή αντιπαραγωγική. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε πως οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας θα επανεκκινήσουν στην Κωνσταντινούπολη σήμερα ή αύριο. Μάλιστα, τόνισε πως αυτή τη φορά «το Κίεβο δεν μπορεί να αρκεστεί μονάχα στην παρουσία… Πρέπει να φύγει από το τραπέζι με κάποιο αποτέλεσμα».

Οι κυρώσεις και η Κίνα

Για την επιβολή κυρώσεων, ο Λαβρόφ είπε πως «η Δύση θέτει ως καθήκον της να περιορίσει την ανάπτυξη της Ρωσίας επιβάλλοντας κυρώσεις, επομένως πάντα θα βρίσκει λόγο για την εφαρμογή τους». «Νομίζω ότι πάντα θα υπάρχει λόγος για κυρώσεις, αφού ο στόχος δεν είναι να λυθεί κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά ο στόχος είναι να περιοριστεί η ανάπτυξη της Ρωσίας στρατηγικά και γεωπολιτικά. Επομένως, γνωρίζουμε καλά την ικανότητα της Δύσης να αναζητά λόγους», ανέφερε.

Τέλος, ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα βρίσκονται στο ισχυρότερο επίπεδό τους, σε μια περίοδο κατά την οποία δυτικές χώρες επιδιώκουν να απομονώσουν τη Μόσχα με την επιβολή κυρώσεων που δεν έχουν προηγούμενο εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το Πεκίνο έχει επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεσή του για τις κυρώσεις επιμένοντας ότι θα διατηρήσει φυσιολογικές οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία και έχει αρνηθεί να καταδικάσει τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία.

Αγώνας ανάκαμψης για το ρούβλι

Εν τω μεταξύ, το ρούβλι ενισχύθηκε στη διαπραγμάτευσή του στη Ρωσία, κινούμενο και πάλι προς το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων σχεδόν εβδομάδων έναντι του δολαρίου, καθώς η ρωσική αγορά ανοίγει και πάλι σταδιακά και επιστρέφει στην ομαλότητα ύστερα από την αναστολή των συναλλαγών που προκάλεσαν οι σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης ύστερα από την έναρξη της «ειδικής επιχείρησης», όπως τη χαρακτηρίζει η Ρωσία, στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Τη Δευτέρα αποκαταστάθηκε πλήρως η διαπραγμάτευση των ρωσικών μετοχών και ομολόγων, αν και με μικρότερη χρονική διάρκεια ενώ παραμένουν σε ισχύ διάφοροι περιορισμοί. Οι μη κάτοικοι απαγορεύεται να πωλούν μετοχές και ομόλογα σε ρούβλια OFZ έως την 1η Απριλίου. Στις 12.56 ώρα Ελλάδας, το ρούβλι ήταν ενισχυμένο κατά 2,2% έναντι του δολαρίου στα 93,89 ενώ νωρίτερα είχε διαμορφωθεί στα 92,51, ένα επίπεδο κοντά στο ισχυρότερο επίπεδό του από την 1η Μαρτίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr