Συνωστισμός «τεράτων της θάλασσας» (των τεραστίων τάνκερ που μεταφέρουν πετρέλαιο) στα ανοικτά των ακτών της Τουρκίας έχει προκληθεί την πρώτη ημέρα του ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο που επιβλήθηκε από τη Δύση, με την Τουρκία να ζητά απόδειξη ασφάλισης για όλα τα πλοία, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times.

«Μποτιλιάρισμα»

Περίπου 20 δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου περίμεναν να διασχίσουν τα τουρκικά ύδατα τη Δευτέρα, αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο μεσίτες πλοίων, εμπόρους πετρελαίου, αλλά και υπηρεσίες δορυφορικής παρακολούθησης. Το πλαφόν των 60 δολ. το βαρέλι που επέβαλε η G7, η Αυστραλία και τα 27 κράτη της ΕΕ στο ρωσικό θαλάσσιο αργό πετρέλαιο τέθηκε σε ισχύ αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για το τελευταίο μέτρο της Δύσης απέναντι στη Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Νεύρα της Μόσχας

Η συμφωνία επιτρέπει τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες με τη χρήση πλοίων από τα κράτη μέλη της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασφαλιστικών εταιρειών και πιστωτικών ιδρυμάτων μόνο εάν το φορτίο αγοράζεται στο όριο ή κάτω από το ανώτατο όριο. Η Ρωσία υποστήριξε ότι το ανώτατο όριο θα αποσταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, χωρίς να επηρεάσει την ικανότητά της να συνεχίσει αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Νέα απαίτηση από την Τουρκία

Σύμφωνα με τους Financial Times, τέσσερα στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας ανέφεραν ότι η Τουρκία είχε ζητήσει νέα απόδειξη πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης για κάθε σκάφος που πλέει στα στενά της υπό το φως των μέτρων. Τα σκάφη είχαν αγκυροβολήσει κοντά στο Βόσπορο και τα Δαρδανέλια, τα δύο στενά που συνδέουν τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας με τις διεθνείς αγορές. Το πρώτο δεξαμενόπλοιο έφτασε στις 29 Νοεμβρίου και από τότε είναι σε αναμονή, ανέφερε ένας μεσίτης πλοίων που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr