Ρωσία σιτηρά

Η Ρωσία ανακοίνωσε, μέσω του υπουργείου Άμυνάς της, ότι θα συμμετάσχει εκ νέου στη συμφωνία για την διοχέτευση ζωτικής σημασίας εξαγωγών σιτηρών από Ουκρανία, μετά την αναστολή της συμφωνίας το Σαββατοκύριακο, κίνηση που θα επιβάρυνε το παγκόσμιο επισιτιστικό πρόβλημα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι έλαβε γραπτές εγγυήσεις από το Κίεβο ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τον διάδρομο σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας για στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας.

Αναλαμβάνει εκ νέου την εφαρμογή της συμφωνίας

«Η ρωσική ομοσπονδία θεωρεί ότι οι εγγυήσεις που έλαβε αυτή τη στιγμή φαίνονται επαρκείς και αναλαμβάνει εκ νέου την εφαρμογή της συμφωνίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Πάντως, σημειώνεται, ότι το Κρεμλίνο μέχρι πρότινος δεν επιβεβαιώνε επίσημα την επιστροφή, σύμφωνα με όσα μετέδιδε το πρακτορείο Reuters.

Από πλευράς του, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σημειώσει νωρίτερα ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, ότι η συμφωνία που επετεύχθη για τα σιτηρά στις 22 Ιουλίου με την μεσολάβηση Τουρκίας και Ηνωμένων Εθνών θα ανανεωθεί από το μεσημέρι της Τετάρτης.

«Οι μεταφορές σιτηρών θα συνεχιστούν όπως είχε συμφωνηθεί πριν από τις 12 (μ.μ.) σήμερα», είπε ο Ερντογάν.

Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία το Σαββατοκύριακο, δηλώνοντας αδυναμία να εγγυηθεί την ασφάλεια για τα εμπορικά πλοία που διασχίζουν τη Μαύρη Θάλασσα λόγω επίθεσης στον στόλο της στην περιοχή. Η Ουκρανία υποστήριξε ότι ήταν ψευδές πρόσχημα.

Πώς φτάσαμε στην αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά

Τα πλοία συνέχισαν να μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά μέσω του διαδρόμου παρά την αναστολή, αλλά αυτό δεν επρόκειτο να συνεχιστεί για πολύ, επειδή οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν εξέδιδαν νέα συμβόλαια λόγω της κίνησης της Ρωσίας, ανέφεραν πηγές του κλάδου στο Reuters.

Πηγή: Reuters, NTV, Tass

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr