Ρώσοι χάκερς πίσω από διαρροές των e-mails για το Brexit

Μια νέα ιστοσελίδα, η οποία δημοσίευσε e-mail που είχαν διαρρεύσει από αρκετούς υψηλόβαθμους υποστηρικτές του Brexit, συνδέεται με Ρώσους χάκερ, σύμφωνα με αξιωματούχο της Google για την κυβερνοασφάλεια καθώς και με τον πρώην επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών.

Η ιστοσελίδα με τίτλο “Very English Coop d’Etat” αναφέρει ότι έχει δημοσιεύσει προσωπικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον πρώην Βρετανό αρχικατάσκοπο Ρίτσαρντ Ντίαρλοβ, μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της εκστρατείας υπέρ του Brexit, Τζιζέλα Στιούαρτ, τον ιστορικό και επίσης υπέρμαχο του Brexit, Ρόμπερτ Τούμς, καθώς και άλλους υποστηρικτές της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., η οποία ολοκληρώθηκε επίσημα τον Ιανουάριο του 2020.

Τί ισχυρίζεται η ιστοσελίδα 

Η ιστοσελίδα ισχυρίζεται ότι τα άτομα αυτά είναι μέλη μιας ομάδας που ακολουθούσε σκληρή γραμμή σε ό,τι αφορά το Brexit και που επηρέαζε μυστικά τη λήψη των αποφάσεων στη χώρα.

Το πρακτορείο Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει άμεσα την αυθεντικότητα των εν λόγω e-mail, αλλά δύο από τα θύματα της διαρροής επιβεβαίωσαν σήμερα ότι είχαν στοχοποιηθεί από χάκερ, κατηγορώντας μάλιστα τη ρωσική κυβέρνηση.

«Είμαι καλά ενημερωμένος σχετικά με μια ρωσική επιχείρηση εναντίον λογαριασμού Proton που περιείχε e-mail από και προς εμένα», δήλωσε ο Ντίαρλοβ, αναφερόμενος στην υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ProtonMail, η οποία εστιάζει στην προστασία της ιδιωτικότητας.

Ο Ντίαρλοβ, ο οποίος ηγείτο της M16 – μεταξύ του 1999 και του 2004, δήλωσε στο Reuters ότι το υλικό που έχει διαρρεύσει θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή, δεδομένης της «τρέχουσας κρίσης στις σχέσεις με τη Ρωσία».

Μια ομάδα χάκερς με έδρα τη Ρωσία 

Ο Τουμς ανέφερε σε ένα e-mail ότι οι ίδιος και οι συνεργάτες του «ήταν ενήμεροι για αυτή την παραπληροφόρηση εκ μέρους της Ρωσίας που βασίζεται σε παράνομη δραστηριότητα στο διαδίκτυο». Αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω. Η Στιούαρτ, η οποία ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., δεν έδωσε κάποια απάντηση.

Ο Σέιν Χάντλεϊ, ο οποίος διευθύνει την Ομάδα Ανάλυσης Κινδύνων της Google, δήλωσε στο Reuters ότι η σελίδα “English Coop” σχετίζεται με κάτι που είναι γνωστό στην εταιρεία Alphabet Inc. ως “Cold River”, δηλαδή μια ομάδα χάκερ με έδρα τη Ρωσία.

«Μπορούμε να το δούμε αυτό μέσα από τεχνικούς δείκτες», δήλωσε ο Χάντλεϊ.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr