Να συμβιβάσει την ανάγκη να “μην χαθεί” η Τουρκία από τη δυτική Συμμαχία και να βάλει  φραγμό στην επιθετική πολιτική της στο Αιγαίο επιχείρησε χθες το Κογκρέσο με την απόφασή του να μην αποκλείσει από τις συζητήσεις του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ το ενδεχόμενο να ικανοποιήσει το αίτημα της Άγκυρας για την προμήθεια νέων F-16 και τον εκσυγχρονισμό παλαιότερων.

Και ενώ η Άγκυρα προβάλει ως “επιτυχία” της διπλωματίας της αυτή την εξέλιξη, κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα τόνιζαν το “ξεκάθαρο και ομόφωνο πολιτικό μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος” αφού η συγκεκριμένη απόφαση συνοδεύεται από την ακόλουθη δήλωση:

«Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων».

Το μήνυμα του Κογκρέσου

Η αρχική τροπολογία Pappas, που έθετε συγκεκριμένους όρους στην αμερικανική κυβέρνηση για την υπόθεση των F-16, μπορεί να μην εγκρίθηκε αρχικά από το Κογκρέσο, αλλά απέκτησε αυτόνομη δυναμική, σημειώνει η Αθήνα.  Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, “εντέλει επικράτησε η άποψη ότι το Κογκρέσο οφείλει να στείλει μήνυμα προς την τουρκική πλευρά για την διακοπή των υπερπτήσεων, εφόσον η γειτονική χώρα επιθυμεί την απόκτηση νέων ή αναβαθμισμένων αμερικανικών αεροσκαφών”.

Το συμβιβαστικό κείμενο με τη μορφή ερμηνευτικής δήλωσης στον αμυντικό προϋπολογισμό, έχει τον τίτλο «Περιορισμοί στη μεταφορά αεροσκαφών F-16» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Κογκρέσο θεωρεί ότι νατοϊκοί εταίροι δεν θα έπρεπε να πραγματοποιούν υπερπτήσεις σε βάρος άλλων εταίρων.

Πρόκειται για πολιτικό μήνυμα που αποτελεί μάλιστα ομόφωνη τοποθέτηση των Αμερικανών νομοθετών έναντι του ζητήματος των υπερπτήσεων της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας -που είχε ξεκάθαρα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις επαφές του τον περασμένο Μάιο τόσο στον Λευκό Οίκο όσο και στο Κογκρέσο- τις οποίες συνδέουν με την πώληση-αναβάθμιση των F-16 στην Τουρκία.

Μενέντεζ: δεν έχει καμία πρόθεση να εγκρίνει την πώληση F-16 αν…

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Μπόμπ Μενέντεζ με χθεσινή του ανάρτηση στο twitter ξεκαθαρίζει πως δεν έχει καμία πρόθεση να εγκρίνει την πώληση F-16 αν η Τουρκία δεν αλλάξει συμπεριφορά.

Αναφέρει συγκεκριμένα: «Σε αντίθεση με ορισμένους ισχυρισμούς, το NDAA δεν είναι νίκη για την Τουρκία. Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας στη Γερουσία για να αντιμετωπίσουμε τις πωλήσεις όπλων. Θα το ξαναπώ. Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ΔΕΝ θα εγκρίνω τα F-16 για την Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει τις καταχρήσεις του σε όλη την περιοχή.…».

Η πλήρης δήλωση του γερουσιαστή:

Σε αντίθεση με ορισμένους ισχυρισμούς, το NDAA δεν είναι νίκη για την Τουρκία. Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας στη Γερουσία για να αντιμετωπίσουμε τις πωλήσεις όπλων.

Θα το ξαναπώ.

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ΔΕΝ θα εγκρίνω τα F-16 για την Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει τις επιθετικές ενέργειες του σε όλη την περιοχή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr