Τσιόδρας εμβολιασμοί

Στην αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών, με βάση τα ευρήματα ευρείας μελέτης για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα, αναφέρθηκε στην έκτακτη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο καθηγητής Σωτήρη Τσιόδρα.

«Όσο αυξάνει η εμβολιαστική κάλυψη σε έναν πληθυσμό, αυξάνονται τα κρούσματα και σε εμβολιασμένους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό και δεν πρέπει να γίνονται παρερμηνείες», τόνισε ο κ. Τσιόδρας ξεκινώντας την ενημέρωση, σημειώνοντας πως «είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι τα εμβόλια δεν λειτουργούν».

Ο καθηγητής Τσιόδρας παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία από τη μελέτη που έχει διενεργηθεί με βάση ευρήματα από την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα, έως και τις 11 Οκτωβρίου του 2021.

Χάρις στους εμβολιασμούς έχουμε αποφύγει 8.400 θανάτους

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, με βάση αυτά τα δεδομένα χάρις στους εμβολιασμούς, έχουμε αποφύγει 8.400 θανάτους και 5.530 διασωληνώσεις. Εάν, επίσης, είχαμε πετύχει τον στόχο του εμβολιασμού, που είχαμε θέσει, θα είχαμε 1.800 λιγότερους θανάτους σε σχέση με όσους έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα, τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας, όπως τα παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας είναι τρία:

  • Μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, λόγω των εμβολιασμών, έχουν αποφευχθεί 8.400 θάνατοι. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα είχαμε 8.400 παραπάνω θανάτους από αυτούς που έχουμε σήμερα.
  • Εχουμε αποφύγει ακόμη, λόγω του εμβολιασμού, 5.560 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 5.530 διασωληνώσεις.
  • Επίσης, θα είχαμε αποφύγει 1.200 θανάτους αν μέχρι τα μέσα Ιουλίουείχε εμβολιαστεί το 95% του πληθυσμού»

Ερχεται 4ο κύμα της πανδημίας

Η παρέμβαση Τσιόδρα έρχεται την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται, ο ρυθμός των εμβλιασμών δείχνει να έχει «παγώσει» – οριακά στις 5.000 την ημέρα – και οι επιστήμονες προειδοποιούν με νέα έξαρση της πανδημίας εν όψει χειμών, και σε συνδυασμό με την εποχική γρίπη.

Ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε πως το 4ο κύμα, που συνδέεται με εποχικούς παράγοντες, θα έρθει και στην χώρα μας και επανέλαβε την ανάγκη για όσο το δυνατόν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Χθες καταγράφηκαν 3.739 νέα περιστατικά μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, που είναι και ο υψηλότερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων που έχει καταγραφεί από τα τέλη Αυγούστου έως σήμερα. Ο αριθμός αυτός προέκυψε μετά από 376.384 εργαστηριακά τεστ

Σταθερά από την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρείται αύξηση των επιδημιολογικών δεικτών και πλέον το τελευταίο επταήμερο καταγράφονται κατά μέσο όρο 2.647 κρούσματα, δηλαδή σχεδόν 400 περισσότερα σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο.

Μεγάλη διασπορά στην βόρεια Ελλάδα

Η Μακεδονία και η Θεσσαλία εξακολουθούν να είναι στο «κόκκινο». Από τα νέα κρούσματα, 701 εντοπίστηκαν στην Αττική, 574 στη Θεσσαλονίκη, 270 στη Λάρισα, 172 στην Ημαθία, 141 στη Μαγνησία, ενώ σε Πιερία, Πέλλα, Ξάνθη καταγράφηκαν 128, 119 και 109 κρούσματα αντίστοιχα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας συνολικά 15.447 ασθενείς έχουν καταλήξει. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 356 ασθενείς, (87,6% ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι). Ο μέσος όρος των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία το τελευταίο επταήμερο έχει ξεπεράσει τις 200.

Η πίεση της COVID-19 στο ΕΣΥ είναι πιο έντονη στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ COVID είναι σταθερά πάνω από 90%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr