Ερντογάν δεκάλογος

Οι τουρκικές αρχές έχουν ετοιμάσει έναν κατάλογο ούτε λίγο ούτε πολύ 10 απαιτήσεων από τη Σουηδία και τη Φινλανδία ως αποδείξεις συμμόρφωσης, αναφέρει την Τετάρτη η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah.

Αν αυτές οι απαιτήσεις ικανοποιηθούν, η Άγκυρα θα μπορεί να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στο θέμα της ένταξης των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, κατά το δημοσίευμα.

Η λίστα των τουρκικών απαιτήσεων

 • Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να «αποφασίσουν για μια θέση» σχετικά με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
 • Να αποτρέψουν τη διεξαγωγή εκδηλώσεων στα κοινοβούλιά τους από άτομα που συνδέονται με τρομοκρατικές δομές, εννοώντας φιλοκουρδικές οργανώσεις.
 • Να σταματήσουν τη φερόμενη από τους Τούρκους παροχή υλικής βοήθειας στις λεγόμενες Δυνάμεις Λαϊκής Αυτοάμυνας (SNS) στη Συρία, οι οποίες συνδέονται κατά την Άγκυρα με το PKK
 • Να επιταχύνουν την έκδοση στην Τουρκία προσώπων που συνδέονται με «τρομοκράτες».
  Να σταματήσουν τις επαφές με εκπροσώπους κουρδικών ομάδων που δρουν στο Ιράκ και τη Συρία.
 • Να διακόψουν τους δεσμούς τους με φυγόδικα και καταζητούμενα μέλη της FETO (της οργάνωσης Φετουλάχ Γκιουλέν) που φέονται να εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία.
 • Να μην λάβουν μέτρα κατά της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.
 • Να καθιερώσουν τακτικές επαφές και συνεργασία για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», όπως εννοούν οι Τούρκοι τον απελευθερωτικό αγώνα των Κούρδων.
 • Να δεσμεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς προσώπων και οργανώσεων που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις.
 • Να μην επιτρέψουν στο έδαφός τους δραστηριότητες μη κυβερνητικών οργανώσεων με αντιτουρκικό προσανατολισμό – πράγμα που θα μπορούσε να αφορά ακόμη και σε κυπριακές οργανώσεις.
 • Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σαφώς τη Δευτέρα ότι αντιτίθεται στην είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σε σχέση με την άρνηση αυτών των χωρών να εκδώσουν σε αυτό άτομα που εμπλέκονται στις δραστηριότητες του PKK, καθώς και την έλλειψη σαφούς θέσης. σχετικά με τις τρομοκρατικές δομές.

Συμβούλεψε μάλιστα τους εκπροσώπους των σκανδιναβικών χωρών, που σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Άγκυρα στο άμεσο μέλλον, προκειμένου να πείσουν την Τουρκία να τους δεχτεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, να μην… ταλαιπωρούνται με ταξίδια.

Πηγή: Daily Sabah, TASS

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr