Με καταγγελίες κατά της νέας πραξικοπηματικής κυβέρνησης της χώρας, η Δανία αποσύρει άμεσα τους στρατιώτες που είχε στείλει στο Μαλί.

«Βρώμικο πολιτικό παιγνίδι»

Συγκεκριμένα, καταγγέλοντας το «βρώμικο πολιτικό παιγνίδι» του Μπαμακό, ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, ο Γιέπε Κόφολ, ανακοίνωσε την Πέμπτη πως η χώρα του θα επαναπατρίσει τους λίγο λιγότερους από εκατό στρατιωτικούς που ανέπτυξε στο Μαλί, όπως απαίτησε η στρατιωτική χούντα, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται νέο πλήγμα στην ευρωπαϊκή αποστολή υπό την ηγεσία της Γαλλίας στην αφρικανική χώρα. Παρότι η Γαλλία και άλλες 14 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάλεσαν την Τετάρτη τη μεταβατική κυβέρνηση να επιτρέψει την παραμονή των Δανών, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της πως δεν είχε νομική βάση, το Μπαμακό επέμεινε πως πρέπει να αποχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο DR οι περίπου 90 στρατιωτικοί, συμπεριλαμβανομένων στελεχών του ιατρικού σώματος και μελών των ειδικών δυνάμεων, που είχαν αναπτυχθεί στο Μαλί πριν από κάπου μία εβδομάδα, θα αποσυρθούν όλοι. «Οι στρατηγοί στην εξουσία (…) επαναβεβαίωσαν ότι η Δανία δεν είναι καλοδεχούμενη στο Μαλί», σύμφωνα με τον κ. Κόφολ, «δεν το αποδεχόμαστε», πάντως «αποφασίσαμε να επαναπατρίσουμε τους στρατιώτες μας», όπως δήλωσε έπειτα από συνεδρίαση του κοινοβουλίου στην Κοπεγχάγη.

Να φύγουν οι Δανοί

Η χούντα απαίτησε στην αρχή αυτής της εβδομάδας οι ειδικές δυνάμεις της Δανίας που εντάχθηκαν στην αποστολή Τακούμπα να αποχωρήσουν «αμέσως», υποστηρίζοντας ότι αναπτύχθηκαν χωρίς τη συναίνεσή της. «Ήμασταν εκεί κατόπιν πρόσκλησης του Μαλί. Οι πραξικοπηματίες στρατηγοί – παίζοντας βρόμικο πολιτικό παιγνίδι – απέσυραν την πρόσκληση», αντέτεινε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Δανίας, ενώ δεν έχουν πρόθεση να καταρτίσουν «σχέδιο για την ταχεία επάνοδο στη δημοκρατία», στηλίτευσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν εξέφρασε αργότερα την υποστήριξή του στη Δανία. Η «παράνομη» χούντα, τόνισε, «λαμβάνει ανεύθυνα μέτρα» και φέρει «ακέραιη την ευθύνη για την απόσυρση των δυνάμεων της Δανίας». Η εξέλιξη την «απομονώνει περαιτέρω από τους διεθνείς εταίρους» της χώρας, πρόσθεσε ο κ. Λεντριάν.

«Ψάχνονται» οι Ευρωπαίοι

Οι χώρες που συνεισφέρουν στρατεύματα στην Τακούμπα πρόκειται να εξετάσουν την Παρασκευή μέσω βιντεοδιάσκεψης το μέλλον αυτής της αποστολής ευρωπαϊκών ειδικών δυνάμεων, που συγκροτήθηκε το 2020 με πρωτοβουλία της Γαλλίας για να δράσει εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων που λυμαίνονται την περιοχή του Σαχέλ. Η Νορβηγία, η Πορτογαλία και η Ουγγαρία αναμένουν ακόμη έγκριση από το Μπαμακό για να αναπτύξουν μέλη των ειδικών δυνάμεών τους. Άλλες χώρες που θεωρητικά πρόκειται προσεχώς να αναπτύξουν δυνάμεις είναι η Ρουμανία και η Λιθουανία.

Τρία coup d’ etat σε δέκα χρόνια

Το Μαλί έχει βιώσει τρία στρατιωτικά πραξικοπήματα από το 2012 –με το πιο πρόσφατο τον Μάιο του 2021– και θεωρείται εξαιρετικά ασταθής χώρα πολιτικά. Η πρώην γαλλική αποικία 20 εκατ. κατοίκων έχει μπει σε ατελείωτη θύελλα εδώ και χρόνια, με τις αρχές να έχουν ελάχιστο έλεγχο πέραν των αστικών κέντρων, εξαιτίας κυρίως της δράσης οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), είτε στην Αλ Κάιντα. Πέραν του Μαλί, ομάδες τζιχαντιστών εξαπολύουν επίσης επιθέσεις στον Νίγηρα και στην Μπουρκίνα Φάσο. Ο στρατός της Δανίας διευκρίνισε ότι η απόσυρση του προσωπικού και του υλικού του θα διαρκέσει κάποιες εβδομάδες.

Επιδείνωση των σχέσεων

Η νέα αναποδιά για την ευρωπαϊκή δύναμη καταγράφεται εν μέσω της συνεχιζόμενης επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στο Παρίσι και το Μπαμακό. Η στρατιωτική χούντα του Μαλί έφθασε στο σημείο προ ημερών να καλέσει τη Γαλλία να αφήσει κατά μέρος τα «αποικιοκρατικά αντανακλαστικά» της. Ενώ, όταν η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί κατηγόρησε το καθεστώς πως πολλαπλασιάζει τις «προκλήσεις», ανώτερο στέλεχός του της έδωσε κάνοντας έναν μορφασμό που θα ήθελε να μοιάζει με χαμόγελο τη «συμβουλή» να κλείσει το στόμα της. Την Τετάρτη, το στρατιωτικό καθεστώς αξίωσε η Δανία να του «ζητήσει συγγνώμη», παρότι, ταυτόχρονα, επαίνεσε τη συνεισφορά της στο πλαίσιο της αποστολής του ΟΗΕ. Μήλο της έριδος ανάμεσα στη χούντα και τη Δύση τελευταία παραμένει εξάλλου η ανάπτυξη στο Μαλί της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr