«Σαφάρι» της ΑΑΔΕ για τη διασύνδεση POS και ταμειακών - Έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα

Σωρεία ελέγχων σε ταξί και λαϊκές αγορές για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, έχει αρχίσει η ΑΑΔΕ.
Τα πρώτα πρόστιμα έχουν ήδη επιβληθεί, ενώ η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει σε τηλεφωνική επικοινωνία με 2.900 επιχειρήσεις με τζίρο κάτω του 1 εκατ. ευρώ που δεν συμμορφώθηκαν με τα χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η καθυστέρηση στις διαδικασίες της διασύνδεσης οφείλεται σε ανωτέρα βία ή αμέλεια. Σε ποσοστό 10% εντοπίστηκαν μη ικανοποιητικές δικαιολογίες και αναμένεται να ακολουθήσουν οι σχετικοί έλεγχοι και η επιβολή προστίμων ανά περίπτωση.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται πρόστιμο:

  • 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα,
  • 20.000 ευρώ για υπόχρεο διπλογραφικό.

Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, (πλην των τουριστικών).

Ελεγχοι σε ταξί και λαϊκές αγορές

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει και οι έλεγχοι σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις των 35 κλάδων λιανικής (ταξί, λαϊκές αγορές, περίπτερα κ.λπ.) που υποχρεούνται να έχουν εγκατεστημένα POS και να δέχονται συναλλαγές με κάρτες.
Στους ελέγχους που έχει ήδη υλοποιήσει η ΑΑΔΕ διαπιστώθηκε ότι:

  • Σε 1.132 ταξί εντοπίστηκαν 27 που δεν διέθεταν POS.
  • Σε 1.592 πάγκους λαϊκών αγορών, 102 δεν είχαν POS ή δεν είχαν κλείσει ραντεβού διασύνδεσης.
Ποιοι έχουν ακόμη χρόνο

Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με λογισμικό ERP και πρέπει να ακολουθήσουν τον βασικό κανόνα διασύνδεσης της Α.1155/2023 για τα POS τους, υπενθυμίζεται ότι έχουν προθεσμία ως την 31η Μαΐου και σε περίπτωση προγραμματισμένου ραντεβού με σκοπό τη διασύνδεση εντός Ιουνίου 2024 έως το τέλος του συγκεκριμένου μήνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr