Μήνυμα προς την Τουρκία, ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν ότι το πόση συνέπεια θα επιδείξει στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο «Europe 2021».

«Θα επιθυμούσα μεγαλύτερη στήριξη»

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει σε γενικές γραμμές κινηθεί στη σωστή κατεύθυνση για την Τουρκία, αλλά δεν σας κρύβω ότι ορισμένες φορές θα επιθυμούσα μεγαλύτερη στήριξη» και τόνισε πως «η Ελλάδα επιζητά να επιλύσει τη μόνη διαφορά της με την Τουρκία, δηλαδή τον καθορισμό των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών».

Στο σημείο αυτό, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε και το «μήνυμα» στην Άγκυρα, σημειώνοντας ότι «δεν είμαι, όμως αφελής, θέλω να διαπιστώσω συνέπεια από την πλευρά της Τουρκίας». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η απειλή των κυρώσεων κατά της Τουρκίας θα πρέπει να είναι αξιόπιστη, ειδάλλως δεν θα λειτουργήσει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ισχυροποιηθεί γεωπολιτικά».

Επαναφέρει το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την αναγκαιότητα να ξεκινήσει τώρα η συζήτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, χωρίς ωστόσο να είναι αυτό η απαραίτητη προϋπόθεση για τις μετακινήσεις. «Το πιστοποιητικό εμβολιασμού αφαιρεί την αναγκαιότητα του τεστ κατά τις μετακινήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: «Να το ξεκαθαρίσω και πάλι: όλοι θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν, απλά θα διευκολύνονται όσοι έχουν εμβολιαστεί. Συμφωνώ ότι τώρα δεν είναι η ώρα να λάβουμε μία απόφαση, αλλά τώρα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση».

«Όχι σε νέες καθυστερήσεις στα εμβόλια»

Όσον αφορά στο ζήτημα του εμβολιασμού, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «τώρα πρέπει να κοιτάξουμε στο μέλλον και να διασφαλίσουμε πως δεν θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στις επόμενες παραδόσεις των δόσεων των εμβολίων», προσθέτοντας ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να τιμήσουν τα συμβόλαια, που έχουν υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σημαντικά τα εμβόλια που έρχονται».

Συνέχισε, δε, λέγοντας: «Για παράδειγμα θα πρέπει να έχουμε επαρκείς δόσεις από αυτό της Johnson & Johnson. Είναι σημαντικό γιατί πρόκειται για μία δόση, μπορεί να αποθηκευτεί πιο εύκολα και πιθανώς ο εμβολιασμός να μπορεί να γίνεται και στα φαρμακεία. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επιταχύνουμε την διαδικασία εμβολιασμού».

Πηγή: economico.gr