Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, ότι το νέο μπαράζ προκλητικότητάς της θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ έστειλε από τις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ενημέρωση για τις τουρκικές προκλήσεις

Μετά τη λήξη του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «ενημέρωσα για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και είπα ότι τέτοιες προκλήσεις και λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί από την Ελλάδα και την ΕΕ και ζήτησα, αν επιμείνει η Τουρκία, να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο και να είναι στα συμπεράσματα η καταδίκη αυτής της παντελώς αρχείαστης τουρκικής προκλητικότητας. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή μας μια νέα εστία έντασης και γι’ αυτό η χώρα μας απαντά στις προκλήσεις των γειτόνων με την ψυχραιμία της ισχύος και την αυτοπεποίθηση του δικαίου».

Αναφερόμενος στις προκλήσεις Τσαβούσογλου, τόνισε ότι «η Ελλάδα ακούει ακόμη και τα πιο παράλογα επιχειρήματα με αυτοπεποίθηση. Αποδομούμε με ψυχρό τρόπο, χωρίς εξάρσεις, τα εντός εισαγωγικών επιχειρήματα της Τουρκίας. Δεν θα καταφύγουμε στην όξυνση και στους προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Η αυτοπεποίθησή μας απορρέει από τους ισχυρούς συμμάχους που έχουμε, την ισχυρή αποτρεπτική μας ικανότητα και από την πεποίθηση ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας».

«Η Τουρκία χάνει ακόμη μια ευκαιρία»

Επίσης, ξεκαθάρισε πως «δεν θα εμπλακώ σε παιχνίδι προσωπικών χαρακτηρισμών με τον Τούρκο πρόεδρο, δεν πρόκειται να τον ακολουθήσω. Δεν έχω πρόθεση να κάνω ψυχανάλυση ή εσωτερική ερμηνεία των πιθανών αδιεξόδων της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας. Τα δήθεν επιχειρήματά τους αποδομούνται από την επιστολή μας στον ΟΗΕ. Δεν έχουμε πρόθεση να μπούμε σε λεκτική ανατιπαράθεση», προσθέτοντας ότι «η Τουρκία χάνει ακόμη μια ευκαιρία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Κι αν μπορεί να έχει ενοχλήθηκε από την ομιλία μου στο Κογκρέσο, αυτό είναι δικό του πρόβλημα. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει συμμάχους».

Όσον αφορά στη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός στον οποίο και έδειξε χάρτη με τις τουρκικές απαιτήσεις στο πλαίσιο του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», μετά την ανακοίνωση ίσων αποστάσεων του Βερολίνου, ο πρωθυπουργός είπε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορούν να υπάρχουν ίσες αποστάσεις και εκτίμησε ότι ο Γερμανός καγκελάριος αντελήφθη πλήρως την κατάσταση, σημειώνοντας ότι το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» αποτελεί απόδειξη ότι η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα.

Περί ενέργειας

Όσον αφορά στο ενεργειακό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Σύνοδος έδωσε εντολή στην Κομισιόν να εξετάσει τρόπους ώστε να αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου με την τιμή του ρεύματος, μέσα στους οποίους περιλαμβάνεται και η πρόταση της Ελλάδας για πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ωστόσο, επανέλαβε ότι η χώρα δεν θα περιμένει την ΕΕ και ότι άμεσα θα εφαρμοστεί το «εθνικό σχέδιο» για την αποκλιμάκωση των λογαριασμών ρεύματος και την εξουδετέρωση της επίδρασης της ρήτρας αναπροσαρμογής. Μάλιστα, άφησε και αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του κατά την ψήφιση της τροπολογίας για την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.

Επίσης, απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα της τιμής των καυσίμων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατ’ αρχάς υπογράμμισε ότι δεν είναι νομοτέλεια η αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, λόγω του εμπάργκο που επέβαλε η ΕΕ, ωστόσο, προς το παρόν απέκλεισε κάποια νέα παρέμβαση, όπως το fuel pass, λέγοντας ότι αν υπάρξουν οι δημοσιονομικές συνθήκες και κριθεί απαραίτητη μια νέα παρέμβαση της κυβέρνησης, τότε θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr