Καθώς ο Δεκέμβριος φθάνει και μαζί με αυτόν λήγει και το περιθώριο που η Ε.Ε. είχε δώσει στην Τουρκία για να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο και συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο, η προεδρεύουσα χώρα της Ένωσης, η Γερμανία, καλεί την Άγκυρα να αναθεωρήσει άμεσα και έμπρακτα τη στάση της, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα επιβληθούν, όπως προβλέπεται, άλλωστε, κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αν θέλει να αποφύγει τη διεξαγωγή νέων συνομιλιών στην ΕΕ για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας κατά τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

«Εξαρτάται από την Τουρκία»

«Εξαρτάται από την Τουρκία ποια απόφαση θα ληφθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Μάας λίγο πριν από την έναρξη συνεδρίασης με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, και εκτίμησε αν δεν υπάρξουν θετικά σημάδια από την Τουρκία ως τον Δεκέμβριο και μόνο νέες προκλήσεις, όπως η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κατεχόμενη Κύπρο, τότε η συζήτηση θα είναι μια δύσκολη. «Τότε σίγουρα θα προκύψει ξανά το ζήτημα επιβολής κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας», επεσήμανε ο Μάας.

Υπενθυμίζεται ότι εν όψει της συνεδρίασης των ΥΠΕΞ της Ε.Ε., ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε την Τετάρτη με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός της Ελλάδας και της Κύπρου και να υπογραμμιστεί η ανάγκη ευρωπαϊκής απάντησης στις τουρκικές παράνομες και προκλητικές ενέργειες σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαρώσια.

Πηγή: economico.gr