Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να ελέγξει το «τέρας», ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά σε υψηλά 40 ετών.

Πληθωρισμός στο 8,3%

Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών τον Απρίλιο, συνεχίζοντας μια αύξηση που έχει ωθήσει τους καταναλωτές στο χείλος του γκρεμού και απειλεί την οικονομία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,3% από τον προηγούμενο μήνα και κατά 8,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Τον προηγούμενο μήνα ο ετήσιος πληθωρισμός είχε εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1981, φτάνοντας το 8,5%, πριν υποχωρήσει ελαφρώς στο 8,3%.

Αυξήσεις σε τρόφιμα και καύσιμα

Αυτή ήταν η πρώτη υποχώρηση του πληθωρισμού έπειτα από οκτώ μήνες. Παρά την υποχώρηση αυτή, η αύξηση των τιμών παραμένει ισχυρή, πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Οι τιμές των τροφίμων καταγράφουν την υψηλότερη αύξηση, σε ετήσια βάση, από τον Απρίλιο του 1981 (+9,4%). Η τιμή της βενζίνης, που είχε εκτοξευτεί τον Μάρτιο λόγω του πολέμου, μειώθηκε κατά 6,1%. Οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, που συνέβαλαν στον πληθωρισμό λόγω της έλλειψης που παρουσιάζεται στα τσιπάκια, μειώθηκε ελαφρά (-0,4%), για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

«Αύξηση των τιμών του Πούτιν»

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπαθεί από τις αρχές της εβδομάδας να πείσει τους Αμερικανούς ότι ο Λευκός Οίκος κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, διαβεβαιώνοντας ότι η καταπολέμησή του είναι «η μεγαλύτερη εθνική προτεραιότητα» της κυβέρνησης. Αργότερα την Τετάρτη θα επισκεφθεί μια οικογενειακή φάρμα στο Κανκανί, στο Ιλινόι και αναμένεται να μιλήσει για αυτό που αποκαλεί «η αύξηση των τιμών του Πούτιν».

Πιέσεις στα κρυπτονομίσματα

Σημειώνεται ότι η κατάσταση της οικονομίας επιδρά δραματικά και στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, καθώς στις 16:23 το Bitcoin διαπραγματευόταν στα 28.011,59 ευρώ χάνοντας 1.425,49 (-4,84%). Φέτος έχει δεχθεί τεράστιες πιέσεις, σημειώνοντας πτώση περίπου 33%. Υποχωρούσαν και τα κρυπτονομίσματα του project Terra. Ειδικότερα, το UST, νόμισμα σταθερής ισοτιμίας με το δολάριο, έφτανε στο ιστορικό των 40 σεντς. Το άλλο νόμισμα Iuna, υποχωρούσε 97% στα 1,42 δολάρια, ενώ το ethereum 8% στα 2.227,34 δολάρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr