Ο προκάτοχός του, R-36M2 Voyevoda, είχε λάβει από το ΝΑΤΟ την κωδική ονομασία «Σατανάς», λόγω της καταστροφικής ισχύος του, οπότε είναι λογικό ο αντικαταστάτης του «Βοεβόδα» να λάβει αντίστοιχή ονομασία.

Και ο αντικαταστάτης, ο βαρύς διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος RS-28 Sarmat φαίνεται ότι βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος, ώστε να ενταχθεί λειτουργικά στο επιχειρησιακό πλάνο των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ολοκληρώνονται οι δοκιμές

Όπως ανακοίνωσε ότι ο διοικητής των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων Ρωσίας, ο «Σατανάς 2» αναμένεται να ολοκληρώσει τις δοκιμές του το 2021 και στη συνέχεια θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την πλήρη ένταξη και επιχειρησιακή λειτουργία του στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ειδικότερα, ο Σεργκέι Καρακάγιεφ είπε ότι ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Sarmat θα είναι έτοιμος για λειτουργία το 2022, ενώ μίλησε για τις τρομερές δυνατότητες του, λέγοντας ότι μπορεί να διεισδύσει σε οποιαδήποτε άμυνα προσφέρουν τα εχθρικά πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας.

Δείτε ακόμη: Σφίγγει ο κλοιός” για τον Ερντογάν: Μήνυμα δυσαρέσκειας και από τη Μέρκελ για τις προκλήσεις της Άγκυρας

Τεράστια καταστροφική ισχύς

Ο Sarmat σχεδιάστηκε ειδικά για να διεισδύσει σε οποιοδήποτε τρέχον ή μελλοντικό σύστημα βαλλιστικής άμυνας (Ballistic Missile Defence – BMD). Το βλήμα επιτρέπει στη Ρωσία να ενισχύσει δραματικά την αποτρεπτική της ικανότητα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και του NATO.

Αν και ακόμα δεν είναι γνωστά τα ακριβή τεχνικά χαρακτηριστικά του, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η εμβέλεια του βλήματος αγγίζει τα 18.000 χιλιόμετρα και ζυγίζει περίπου 200 τόνους, έχοντας βάρος ρίψης περίπου 10 τόνων.

Ο πύραυλος μπορεί να μεταφέρει δέκα πυρηνικές κεφαλές βαρέως τύπου ή 15 ελαφρού τύπου, ενώ μπορεί να μεταφέρει και υπερηχητικά οχήματα Avangard, και θεωρείται ως ένα από τα πλέον καταστροφικά οπλικά συστήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Πληροφορίες: TASS

Δείτε ακόμη

Πηγή: economico.gr