Δυνατότητες της Σεμαγλουτίδης στην Πρόληψη της Νόσου Αλτσχάιμερ για Ασθενείς με Διαβήτη Τύπου 2

Δυνατότητες της Σεμαγλουτίδης στην Πρόληψη της Νόσου Αλτσχάιμερ για Ασθενείς με Διαβήτη Τύπου 2

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Alzheimer’s & Dementia» της Αμερικανικής Ένωσης για την Αλτσχάιμερ, υποδεικνύει ότι η σεμαγλουτίδη, ένα φάρμακο δημοφιλές για τη θεραπεία του διαβήτη και της παχυσαρκίας, μπορεί να προσφέρει προστασία ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ, ιδίως σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Βιοϊατρικής Πληροφορικής Ρονγκ Σου, εξερεύνησε ηλεκτρονικούς φακέλους περίπου 1 εκατομμυρίου ασθενών με διαβήτη τύπου 2 στις ΗΠΑ. Αξιοποιώντας μια στατιστική προσέγγιση που προσομοίωνε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που είχαν συνταγογραφηθεί σεμαγλουτίδη παρουσίαζαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν άλλες τρεις κατηγορίες αντιδιαβητικών φαρμάκων.

Η σεμαγλουτίδη είναι επί του παρόντος η δραστική ουσία σε γνωστά φάρμακα όπως τα Ozempic και Wegovy, και λειτουργεί ενεργοποιώντας τον υποδοχέα GLP-1, με αποτέλεσμα τη μείωση της πείνας και τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στους ασθενείς. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης ισχύουν σε διάφορες υπο-ομάδες ασθενών, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία ή το επίπεδο παχυσαρκίας.

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι, ενώ τα ευρήματα αυτό ενισχύουν την υπόθεση ότι η σεμαγλουτίδη μπορεί να έχει προληπτικό ρόλο στην καταπολέμηση της Αλτσχάιμερ, υπάρχουν περιορισμοί στη μελέτη. Δεν μπορεί να αποδειχθεί με σαφήνεια αιτιώδης σχέση. Η δρ Σου τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ερευνών μέσω τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών για να διερευνηθούν εναλλακτικά φάρμακα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πιθανές θεραπείες για αυτή την εξουθενωτική νόσο.

Η νόσος Αλτσχάιμερ, μια νευροεκφυλιστική ασθένεια του εγκεφάλου, είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας, με ποσοστά που κυμαίνονται από 60% έως 70% των περιπτώσεων άνοιας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 55 εκατομμύρια άτομα υποφέρουν από άνοια παγκοσμίως, με σχεδόν 10 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο.

Πηγή: tovima.gr