πρόταση ΔΝΤ

Σε … “αναμένα κάρβουνα” βαδίζει η Ευρώπη επιχειρώντας να αντιμετωπίσει τις οικονομικές και κοινωνικές παρενέργειες της ενεργειακής κρίσης, με μέτρα τόσο σε πανευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γνωστοποίησε την πρόθεση της Ε.Ε. για «επείγουσα παρέμβαση και διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», ενώ χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε με γραπτό μήνυμα τους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι το Βερολίνο πιθανόν να εξετάσει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στις 9 Σεπτεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας.

Η Ελλάδα αναμένεται να επαναφέρει στη σύνοδο της 9ης Σεπτεμβρίου την πρότασή της που ήδη συζητήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή που συμμετέχουν οι ρυθμιστές ενέργειας από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η Επιτροπή αυτή εξέτασε τις δύο προτάσεις της ελληνικής πλευράς και το μοντέλο της Ιβηρικής Χερσονήσου, και τις απέστειλε με τη μορφή επιστολής – πρότασης στους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών μελών στις Βρυξέλλες, οι οποίοι προετοιμάζουν το Συμβούλιο των Υπουργών.

Η ελληνική πρόταση έχει δύο σκέλη:

  • Την αποσύνδεση του φυσικού αερίου από την ηλεκτρική ενέργεια, για να μειωθούν οι τιμές στον ηλεκτρισμό. ( Υπενθυμίζεται ότι εδώ και 7 μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει στους ομολόγους του ότι θα πρέπει να μπει υποχρεωτικά ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου )
  • Τον προσωρινό μηχανισμό – που έχει τεθεί σε λειτουργία στην Ελλάδα – και ανακτά τα υπερέσοδα από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής. (Στην Ελλάδα τα υπερέσοδα αυτά  έφθασαν τον Αύγουστο σχεδόν τα 900 εκατ. ευρώ και επιστράφηκαν στους πολίτες).

Η πρόταση της Ιβηρικής Χερσονήσου, που εφαρμόζουν ήδη Ισπανία και Πορτογαλία, αφορά την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή, πρόταση που συμπλέει στην ουσία της με την Ελληνική.

Ακόμη όμως και οι χώρες που υποστηρίζουν την επιβολή πλαφόν, αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν μικρότερα και μεγαλύτερα εμπόδια και παρενέργειες στην εφαρμογή του, που θα πρέπει να μελετηθούν και να αξιολογηθούν.

Γερμανία: τρίτο πακέτο ελαφρύνσεων 

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς παρουσίασε την Τετάρτη τις βασικές γραμμές του τρίτου πακέτου ελαφρύνσεων της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Γερμανία. «Σύντομα» θα προσδιοριστούν όλες οι λεπτομέρειες, όπως είπε, χαρακτηρίζοντας τη φύση του νέου πακέτου ελαφρύνσεων «στοχευμένη και εξατομικευμένη», ώστε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να βγουν αλώβητοι από τον δύσκολο χειμώνα που επίκειται.Το συνολικό ύψος των ελαφρύνσεων που θα συμπεριληφθούν στο τρίτο πακέτο θα μπορούσαν να κυμανθούν στα 30 με 40 δισεκατομμύρια ευρώ – σημειωτέον ότι τα δύο πρώτα πακέτα στήριξης ανέρχονται στα 30 δις ευρώ.

Στον Ελληνικό δρόμο και το Βέλγιο

Πακέτο μέτρων για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια ανακοίνωσε και το Βέλγιο, όπως περικοπή στην κατανάλωση ρεύματος στα κτίρια του δημοσίου.Παράλληλα, η κυβέρνηση πρότεινε να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, όπως της Engie και της TotalEnergies.

Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο είπε ότι ο θερμοστάτης στα δημόσια κτίρια θα τεθεί στους 19 βαθμούς τον χειμώνα ενώ θα περιοριστεί και η χρήση των κλιματιστικών. Στα γραφεία και τα κτίρια ο φωτισμός θα σβήνει στις 19.00.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να παρατείνει τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια. Θα ισχύσουν επίσης ειδικές τιμές για τα φτωχότερα νοικοκυριά μέχρι τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2023.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr