Ο Δημοκρατικός Συναγερμός του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Κύπρο

Ομόθυμη αμηχανία της πολιτικής ηγεσίας στην Κύπρο ενόψει της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βόρεια Κύπρο, στις 20 Ιουλίου, διαπιστώνει σε ανταπόκριση από τη Λευκωσία η Deutsche Welle.

Κατάτην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου αναμένεται να ανακοινωθεί το περαιτέρω άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και η ένταξη της μέχρι σήμερα στρατιωτικής περιοχής στις διοικητικές δομές του μη αναγνωρισμένου κράτους των Τουρκοκυπρίων.

Σε πρωινές του δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων σημείωσε ότι «πράττουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν μέσα στα πλαίσια της ορθόδοξης διπλωματίας και θα είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε, ανάλογα με το πώς θα συμπεριφερθεί κατά την εδώ παρουσία του.    

Τι φοβούνται και οι Τουρκοκύπριοι

Στην άλλη πλευρά του συρματοπλέγματος και παρά το ότι η «κυβέρνηση» Τατάρ επιχειρεί να δημιουργήσει μια πανηγυρική ατμόσφαιρα για την άφιξη του Τούρκου προέδρου,  στην τουρκοκυπριακή κοινότητα επικρατεί έντονη ανησυχία σε σχέση με τις προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν για αλλαγή του πολιτειακού συστήματος στα κατεχόμενα.

Οι φόβοι των Τουρκοκυπρίων σχετίζονται με το ενδεχόμενο ανακοίνωσης από πλευράς Ερντογάν αλλαγών στο πολιτειακό σύστημα των κατεχομένων στα πρότυπα της Τουρκίας, την ώρα που τουρκοκυπριακά μέσα μεταδίδουν ότι το νέο σύνταγμα της «ΤΔΒΚ» τυγχάνει ήδη επεξεργασίας στην Τουρκία.

Ως αντίδραση για τους σχεδιασμούς Ερντογάν για την τ/κ κοινότητα, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας του Μουσταφά Ακιντζί ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει την έκτακτη συνεδρίαση της  βουλής των Τουρκοκυπρίων όπου θα μιλήσει ο Ταγίπ Ερντογάν ενώ ο Πρόεδρος του Ρεμπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος Τουφάν Ερχιουρμάν ανακοίνωσε ότι το κόμμα του «αξιολογεί το κατά πόσο θα παραστεί» στην εν λόγω έκτακτη συνεδρία.

DWΛουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr