Νέα μέτρα για να αναχαιτιστεί το 4ο «κύμα» της πανδημίας

Σε “αναμμένα κάρβουνα” βρίσκεται η Ελλάδα μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, τη στιγμή που η πανδημία επελαύνει στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας και οι θάνατοι αυξάνονται καθημερινά.

Την ίδια στιγμή, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι τεράστια, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα, όπου τα ποσοστά των ανεμβολίαστων είναι ιδιαίτερα αυξημένα.

  • Όλα τα παραπάνω οδηγούν κυβέρνηση και ειδικούς στο να εξετάσουν νέα μέτρα για να αναχαιτιστεί αυτό το «κύμα» της πανδημίας.

Αυτός είναι και ο λόγος που μετά τη χθεσινή επίσκεψη του Σωτήρη Τσιόδρα στο Μαξίμου τη , σήμερα Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να «κλειδώσουν» οι τελικές αποφάσεις  ως προς τα μέτρα για την επιδημία του κοροναϊού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πορεία της πανδημίας προκαλεί ανησυχία και οι αποφάσεις αναμένεται να κινηθούν στις ακόλουθες κατευθύνσεις στις οποίες δίνει έμφαση η Κυβέρνηση μπροστά στην έξαρση της πανδημίας:

  • Πρώτον στην αύξηση των εμβολιασμών, καθώς η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών και απωλειών, πατατρείται στις περιοχές με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
  • Δεύτερον, στην περαιτέρω ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, με προσωπικό και κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα.
  •  Και τρίτον, σε ενδεχόμενες προσαρμογές του πλαισίου προστασίας, που πρωτίστως θα αφορούν τους ανεμβολίαστους.

Πιό αυστηρά μέτρα

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες προσαρμογές, θα υπάρξει επεξεργασία από την Επιτροπή των ειδικών και του Υπουργείου Υγείας,  στο πλαίσιο των μέτρων που ήδη λειτουργούν. Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να κοπούν στοιχειώδεις λειτουργίες που αφορούν την πρόσβαση ακόμα και ανεμβολίαστων σε μια σειρά από χώρους. Ενδεχομένως τα μέτρα να χρειαστούν αυστηροποιήσεις σε κάποιες περιπτώσεις.

Σε ο,τι αφορά την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. εφαρμόζεται ήδη  συμφωνία  με πέντε ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο και τη Λάρισα, για τη διάθεση στο Ε.Σ.Υ. κλινών, τόσο για  Covid όσο και για non-Covid περιστατικά. Επιπλέον, ψηφίζεται άμεσα τροπολογία, που θα δίνει κίνητρα και σε ιδιώτες γιατρούς, αλλά και σε γιατρούς του Δημοσίου να συμμετάσχουν και να στηρίξουν τις εφημερίες του Ε.Σ.Υ..

Εξετάζεται, επίσης, αναδιάταξη του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα, ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή του.

  • Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2019 υπήρχαν διαθέσιμες 557 κλίνες Μ.Ε.Θ. και σήμερα έχουμε 1.075 κλίνες Μ.Ε.Θ.. Παράλληλα, το 2020 και το 2021 προστέθηκαν  στο Εθνικό Σύστημα Υγείας 1.736 γιατροί ενώ οι εγκρίσεις που δόθηκαν για επικουρικό προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, είναι κοντά στις 17.500.

Επέκταση του εμβολιασμού

Σε ό,τι αφορά την επέκταση του εμβολιασμού κρίνεται αναγκαία η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες που διστάζουν να εμβολιαστούν, περιλαμβανομένης της δυνατότητας ενημέρωσης σε προσωπικό επίπεδο και σε περιβάλλον εμπιστοσύνης, μέσω εξατομικευμένων εκστρατειών ενημέρωσης. Παράλληλα, η Κυβέρνηση εξετάζει κάθε δυνατό τρόπο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης όσων διστάζουν ακόμη και παραμένουν ανεμβολίαστοι. Με αυτό το στόχο εξετάζεται και το ενδεχόμενο αποστολής sms στο πλαίσιο που καθορίζει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Σημειώνεται ότι ταυτόχρονα δίδεται έμφαση στη σημασία των ελέγχων, όσον αφορά την είσοδο εμβολιασμένων σε αμιγείς χώρους  με επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας.

Ο τελικός άξονας των αποφάσεων περιλαμβάνει τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους με μεγαλύτερη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων σε αυτούς, περισσότερα τεστ ( Ενδεικτικά δύο αντί του ενός σε χώρους εργασίας) αλλά και ενδεχόμενο αποκλεισμό τους από περισσότερους χώρους  όπως κινηματογράφοι και θέατρα χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί ακόμη  τελική απόφαση επ’ αυτού.

Παράλληλα προβλέπεται το τέλος των «ημιεξωτερικών χώρων» και με βάση αυτό η αύξηση των ελέγχων για τήρηση των μέτρων. Αναλυτικότερα, τα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη 3/11.

Έρχονται μέτρα και στην εστίαση

Την ίδια στιγμή, αναφορικά με τον κλάδο της εστίασης, στο «τραπέζι» πέφτουν νέες προτάσεις για λήψη μέτρων στους εξωτερικούς μικτούς χώρους καφέ, εστιατορίων και μπαρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα σενάριο που εξετάζεται, είναι να θεωρούνται κλειστοί χώροι οι κατασκευές με τζάμι μέχρι πάνω, κλειστή οροφή και ανοιχτό χώρο μόνο στην πρόσοψη.

Κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι ο πελάτης θα πρέπει να επιδεικνύει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ό,τι δηλαδή προβλέπεται για τους κλειστούς χώρους της εστίασης.

Σύμφωνα με τις προτάσεις αυτές, σε ένα κατάστημα, το ύψος των πλαϊνών προστατευτικών δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1,30.

Τα μέτρα που εξετάζονται αφορούν αποκλειστικά τις «κόκκινες» περιοχές και τους μικτούς χώρους, όπου βρίσκονται δηλαδή και ανεμβολίαστοι.

Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι έχουν πέσει οι εξής προτάσεις:
  • Να μεγαλώσουν οι αποστάσεις στους μικτούς χώρους, από 1,5 μέτρο στα 2μ.
  • Μείωση των ατόμων που θα κάθονται σε κάθε τραπέζι, από 10 άτομα σε 6.

Για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία υπάρχουν εισηγήσεις για rapid test 3 φορές την εβδομάδα (από 2 πού ισχυει σήμερα) με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Μία ακόμα πρόταση που εξετάζεται, είναι να μην υπάρχει μουσική στους εξωτερικούς χώρους.

Την Τετάρτη (03/11) αναμένεται η συνεδρίαση των Ειδικών, η οποία και θα εισηγηθεί σχετικά στην κυβέρνηση, που θα λάβει και τις αποφάσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr