Μητσοτάκης ανασχηματισμός

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται τα τελευταία 24ωρα υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης, καθώς στο κυβερνητικό παρασκήνιο κυκλοφορούν έντονες φήμες ότι η στιγμή που αναζητούσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, πλησιάζει.

Και αυτό, διότι για πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα, η πορεία της πανδημίας δείχνει να είναι πτωτική, οι εμβολιασμοί, έστω και σε περιορισμένο αριθμό έχουν ξεκινήσει, και αυτή τη στιγμή, καταγράφεται ύφεση στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων – πιθανότατα εν αναμονή έναρξης των διερευνητικών επαφών.

Βεβαίως, τις προηγούμενες φορές που κυκλοφόρησαν ανάλογες φήμες, κατά ορισμένους, είχαν απλώς ως στόχο να μαζευτούν τα όποια φαινόμενα χαλάρωσης και να τρέξει πιο γρήγορα το κυβερνητικό έργο.

Τώρα, όλα δείχνουν ότι μάλλον έρχεται η ώρα των αλλαγών. Αλλωστε, συμπληρώνονται 18 μήνες από την συγκρότηση της κυβέρνησης και θεωρείται ένας καλός χρόνος για ανασυγκρότηση του κυβερνητικού σχήματος.

Κατά ορισμένες πληροφορίες, οι αλλαγές μπορεί να κάνουν και “ποδαρικό” στη νέα χρονιά και να γίνουν ακόμα και την επόμενη εβδομάδα. Κατά άλλες πηγές, το πιθανότερο είναι ο χρόνος του ανασχηματισμού να γίνει το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου και μάλιστα προς τα τέλη του.

Οι στόχοι για το 2021

Ανεξάρτητα από τον χρόνο του ανασχηματισμού,  με τις αλλαγές που πιθανόν θα δρομολογήσει ο πρωθυπουργός θέλει να υπηρετήσει τους βασικούς του στόχους για το 2021, οι οποίοι, πέραν της διαχείρισης της πανδημίας, είναι oι εξής : O μετασχηματισμός της οικονομίας και του παραγωγικού μοντέλου μέσω του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης,  η διευκόλυνση νέων επενδύσεων, των νεοφυών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η αλλαγή μοντέλου στην Παιδεία και η συγκρότηση του «Χάρτη» για νέες θέσεις εργασίας και το ασφαλιστικό σύστημα.

Kάποιες πληροφορίες μιλούν για δομικό ανασχηματισμό, με την αλλαγή τουλάχιστον του 1/3 των υπουργών. Αλλοι, υποστηρίζουν ότι οι βασικές αλλαγές θα γίνουν στο πεδίο των υφυπουργών και θα είναι σαρωτικές.

Ιδωμεν….

Πηγή: economico.gr