Σε απόγνωση βρίσκεται πλέον ο Εντογάν, καθώς η «σιγή ασυρμάτου» στην οποία τον υποβάλλει η Ουάσινγκτον και ο Τζο Μπάιντεν, δεν «σπάει» παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της Άγκυρας.

‘Οπως υπογραμμίζει το Business Insider, επικαλούμενο κορυφαίο διπλωμάτη της Ε.Ε., όλα πλέον εξαρτώνται από την πορεία της δίκης της Halkbank, καθώς, όπως τονίζει, «ο Μπάιντεν γνωρίζει ποιος έχει την πραγματική δύναμη στη σχέση (σ.σ. ΗΠΑ-Τουρκίας) και ίσως να μην τηλεφωνήσει στον Ερντογάν πριν τη δίκη της Halkbank, εκτός κι αν υπάρξει κάποια κρίση».

Σημείο μηδέν η Halkbank

Ήδη, ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Γερουσίας ζήτησε από τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης, Μέρικ Γκάρλαντ, να επιταχύνει τις διαδικασίες της δίκης και να παραδώσει στο Κογκρέσο όλα τα στοιχεία σχετικά με τις επικοινωνίες αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ με την Τουρκία που αφορούσαν την προσπάθεια «θαψίματος» της υπόθεσης.

Να υπενθυμιστεί εδώ ότι η Halkbank κατηγορείται ότι ξέπλυνε περίπου 20 δισ. δολάρια για λογαριασμό ιρανικών οντοτήτων, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, και ότι ο τουρκο-ιρανός επιχειρηματίας Ρέζα Ζαράμπ δωροδόκησε Τούρκους αξιωματούχους, μεταξύ αυτών και υπουργό, προκειμένου να διευκολυνθεί η τραπεζική απάτη της Halkbank.

Ο Μπάιντεν «δεν θα κλείσει τα μάτια»

Αν η υπόθεση προχωρήσει στα δικαστήρια, η Halkbank κινδυνεύει με πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων και, ακόμα χειρότερα, να αποκλειστεί από το διεθνές τραπεζικό σύστημα, ουσιαστικά «σκοτώνοντας» τη συγκεκριμένη, κρατικά ελεγχόμενη, τράπεζα και προκαλώντας πλήγμα στο τουρκικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι «οι κινήσεις του Ερντογάν δείχνουν ότι κατανοεί ότι ο Μπάιντεν δεν πρόκειται να “κλείσει τα μάτια” στις πράξεις του όπως έκανε ο Τραμπ. Τώρα πρέπει να συνεργαστεί με τον Μπάιντεν σε πολλά ζητήματα, αλλά το μεγάλο “αγκάθι” παραμένει στο τραπέζι και πιθανόν θα λυθεί στα δικαστήρια».

Πηγή: economico.gr