Μια εξαιρετικά αρνητική εικόνα για τα εναέρια μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ σχηματίζει έκθεση του Γραφείου Λογοδοσίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς αποκαλύπτει ότι οι εναέριες δυνάμεις της χώρας δύσκολα μπορούν να ανταποκριθούν σε προαπαιτούμενα ετοιμότητας σε συνθήκες σύρραξης.

Έκθεση-«φωτιά»

Η έκθεση με τίτλο «Υποστήριξη Οπλικών Συστημάτων» εξέτασε 46 τύπους αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται από την Αεροπορία, το Ναυτικό, τον Στρατό και τους Πεζοναύτες, μεταξύ των οποίων και τα περίφημα F-35 και F-22, αλλά και τα F/A-18C Hornet, A-10 Thunderbolt, το μεταγωγικό C-17 Globemaster III, το εναέριο τάνκερ KC-135 Stratotanker και το E-6B Mercury που είναι γνωστό το «αεροσκάφος της ημέρας της καταστροφής», καθώς χρησιμοποιείται ως ιπτάμενο κέντρο διοίκησης σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.

Εικόνα… ανετοιμότητας

Τα συμπεράσματα της έκθεσης είναι πραγματικά απογοητευτικά καθώς σχεδόν κανένα από τα αεροσκάφη δεν κατάφερε να πιάσει το πολυπόθητο 80%, δηλαδή, το 80% των αεροσκαφών κάθε τύπου να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο για πολεμική αποστολή.

Για παράδειγμα, ο στόλος των F-22 δεν ήταν ποτέ έτοιμος σε ποσοστό 80% μέσα στα τελευταία εννέα χρόνια και το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα F/A-18E/F, F-16 Fighting Falcon, F-15C/D Eagle και AV-8B Harrier.

Κάπως καλύτερα τα πήγαν τα F-15E Strike Eagle, που έπιασαν το 80% στα τέσσερα από τα εννέα χρόνια, ενώ η κατάσταση με τα βομβαρδιστικά είναι άσχημη, καθώς μόνο τα B-2 Spirit και B-52 Stratofortress έπιασαν ετοιμότητα 80% σε τρεις χρονιές. Το B-1B Lancer δεν κατάφερε ποτέ να πιάσει το ποσοστό αυτό.

Κίνδυνος για «κούφια δύναμη»

Επίσης, τα ελικόπτερα CH-47 του Στρατού δεν ήταν ποτέ έτοιμα για μάχη σε ποσοστό 80% στα εννέα χρόνια που καλύπτει η έκθεση, ενώ το τάνκερ KC-135 Stratotanker έπιασε το 80% μόλις σε τρεις από τις εννέα χρονιές.

Το μοναδικό αεροσκάφος που κρίθηκε ανά πάσα στιγμή ετοιμοπόλεμο ήταν το F-35, του οποίου και οι τρεις τύποι (A, B, C) βρέθηκαν να είναι ετοιμοπόλεμοι σε ικανό ποσοστό σε όλες τις χρονιές που καλύπτει η μελέτη, ενώ το συνολικό κόστος συντήρησης του εναέριου στόλου των ΗΠΑ μειώθηκε τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, αυτό που επισημαίνει η έκθεση είναι ότι όσον αφορά στα εναέρια οπλικά συστήματα, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ κινδυνεύουν να γίνουν «κούφια δύναμη», δηλαδή, στα χαρτιά να διαθέτουν πολλά και πανίσχυρα αεροσκάφη, αλλά σε πραγματικές συνθήκες να μην μπορούν να ανταποκριθούν.

Πηγή: economico.gr