Ερντογάν Κατεχόμενα

Σε μία σημαντική αποκάλυψη προχώρησε η κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, σύμφωνα με την οποία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προχωρήσει πολύ σύντομα στην υλοποίηση της απειλής του για στρατιωτική ενίσχυση των Κατεχόμενων, με  ενίσχυση του εξοπλισμού της περιοχής.

Απάντηση στην αμερικανική άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Για τον Τούρκο πρόεδρο, η ενίσχυση του εξοπλισμού στα Κατεχόμενα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ για την Κύπρο. Και ακόμα και αν η κίνηση των Αμερικανών δεν επηρεάσει το ισοζύγιο δυνάμεων, η κίνηση από πλευράς Τουρκίας συνδέεται με σχεδιασμούς, που δεν είναι τωρινοί και αφορούν τόσο το μέτωπο κατά της Ελλάδος και της Κύπρου, αλλά και τις επιδιώξεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως αναφέρει και ο «Φιλελεύθερος».

Η Τουρκία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στα Κατεχόμενα και στο επίπεδο των υποδομών. Η αναβάθμιση του παράνομου αεροδρομίου στο κατεχόμενο Λευκόνοικο και η κατασκευή ναυτικής βάσης στο Μπογάζι, εντάσσονται στους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας για έλεγχο της περιοχής. Με βάση τα σχέδια τα οποία έχουν εκπονηθεί, οι δύο στρατιωτικές βάσεις θα χρησιμοποιούνται για ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

Το εν λόγω αεροδρόμιο, άλλωστε, έχει αναβαθμιστεί από την Τουρκία ήδη από το 2018 και λειτουργεί έκτοτε ως βάση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για αποστολές στην ανατολική Μεσόγειο. Όσο για τη βάση στο Μπογάζι, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η κατασκευή της, έχουν γίνει ωστόσο όλα τα προκαταρκτικά και πρόκειται για βάση στην οποία θα σταθμεύουν πλοία νοτίως του νησιού και θα έχουν επιχειρησιακή ευθύνη της περιοχής.

Σταθμός παρακολούθησης πλοίων 

Μάλιστα, τον περασμένο Απρίλιο, η εφημερίδα του ψευδοκράτους δημοσίευσε τη συμφωνία της Τουρκίας με το κατοχικό καθεστώς για την κατασκευή σταθμού παρακολούθησης πλοίων στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Αντρέα και στην περιοχή Τέμπλος, ενώ ο φάρος που υπάρχει στην περιοχή Τέμπλος θα μετατραπεί σε σταθμό παρακολούθησης διέλευσης πλοίων.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι δύο από τις τρεις στρατιωτικές βάσεις θα χρησιμοποιούνται για ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του τουρκικού στρατιωτικού αλλά και στρατηγικού σχεδιασμού για την επέκταση της τουρκικής επιρροής στην ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, όπως αναφέρει και ο «Φιλελεύθερος», ενώ οι ειδικοί αναφέρουν ότι η κατοχική δύναμη επιχειρεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τη στρατηγική σημασία της Κύπρου.

Τί φοβάται η Άγκυρα 

Η τουρκική πλευρά άρχισε να φοβάται ήδη από την ενίσχυση της στρατιωτικής μηχανής της Ελλάδος και αυτό φαίνεται και μέσα από την επιθετική της ρητορική. Η Κύπρος όλα αυτά τα χρόνια δεν αποτέλεσε ποτέ ευθεία απειλή, δε εξοπλιζόταν, δεν έχτιζε άμυνα και αυτό καθησύχαζε τις κατοχικές δυνάμεις.

Το τελευταίο διάστημα, όμως, η Ελλάδα και η Κύπρος συζητούν για την αγορά από το Ισραήλ του αντιαεροπορικού συστήματος «Iron Dome». Όπως γράφει ο «Φιλελεύθερος», το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα παρέχει σχεδόν πλήρη προστασία από αεροσκάφη και πυραύλους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως από συζητήσεις μεταξύ των τριών κρατών, φαίνεται πως ο στόχος είναι η δημιουργία μιας ομπρέλας προστασίας για ολόκληρη την περιοχή. Αυτό είναι που ανησυχεί κυρίως την Άγκυρα.

Με πληροφορίες από philenews.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr