Σε «βέρτιγκο» ο Ερντογάν: χάνει από... όλους τους αντιπάλους του

Σε πραγματικό εφιάλτη για τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξελίσσονται οι δημοσκοπήσεις στην χώρα, σχεδόν 18 μήνες πριν τις πολυαναμενώμενες προεδρικές εκλογές.

Μάλιστα, πλέον μοιάζει να έχει εμπεδωθεί μια πολύ συγκεκριμένη τάση: η αντιπολίτευση να κερδίζει και το ΑΚΡ να χάνει και η δημοτικότητα του Ερντογάν να βρίσκεται πολύ χαμηλά σε σχέση με τους άλλους, πιθανούς διεκδικητές της προεδρίας της χώρας.

Ραγδαία πτώση για το ΑΚΡ

Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση από το Sosyo Politik Field Research Center ανέφερε ότι η υποστήριξη για το AKP είναι στο 27%, έναντι 37% που δήλωσε ότι ψήφισε υπέρ του κόμματος στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές το 2018. Ο εθνικιστής σύμμαχος του AKP στο κοινοβούλιο, το MHP, του ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, βρίσκεται στο 6,3%, έχοντας πέσει από το 7,3% που δήλωσε ότι ψήφισαν υπέρ του κόμματος το 2018.

Πρόβλημα η οικονομία

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε 22,9% υποστήριξη και ο σύμμαχός του, το Καλό Κόμμα (Iyi Partisi) είχε 10,3%, ενώ το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (HDP) είχε 9,4%. Πάνω από το 11% ήταν αναποφάσιστοι. Περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων είπαν στο Sosyo Politik ότι η οικονομία ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας. Περισσότεροι από τους μισούς είπαν ότι τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης δεν θα βελτιώσουν την οικονομία.

Χάνει από… όλους

Επίσης, σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης της Metropoll Research δείχνει ότι το ποσοστό αποδοχής του Ερντογάν, ο οποίος ηγείται της Τουρκίας για 19 χρόνια και βρίσκεται αντιμέτωπος με εκλογές στα μέσα του 2023, είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2015, στο 38,6%. Παράλληλα, δεύτερη έρευνα της Metropoll έδειξε ότι το 36,7% πίστευε ότι ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης ήταν ο καταλληλότερος για να διαχειριστεί την οικονομία έναντι 35,4% που προτιμά τα AKP-MHP.

Περίπου το 38% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θαυμάζει τον Ερντογάν -ο οποίος έλαβε πάνω από 52% στις προεδρικές εκλογές του 2018- ενώ ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, και οι δύο από το CHP, έλαβαν 60% και 51% αντίστοιχα. Η ηγέτης του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, συγκέντρωσε 38,5%.

Πίσω από την αντιπολίτευση

Τέλος, δημοσκόπηση του ORC Research που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι η υποστήριξη προς τα AKP-MHP ανήλθε συνολικά στο 38,7%, πίσω από τον συνασπισμό CHP-IYI, η υποστήριξη προς τον οποίο ανήλθε στο 39,5%. Η υποστήριξη ανήλθε στο 8,4% για το HDP, το οποίο στήριξε ανεπίσημα τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές του 2019 που είδαν το AKP να χάνει τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, των μεγαλύτερων πόλεων της Τουρκίας. Το αίνιγμα είναι αν το φιλοκουρδικό κόμμα θα στηρίξει αυτή τη φορά τους αντιπάλους του Ερντογάν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr