Ερντογάν λίρα

Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι στον βασικό προϋπολογισμό της τουρκικής κυβέρνησης για το 2022 και πριν αυτός συζητηθεί στο κοινοβούλιο, πληροφορίες φέρουν την Άγκυρα να ετοιμάζεται να καταθέσει μέσα στο επόμενο διάστημα συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το νέο έτος.

Έρχεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στην οικονομία της γείτονος χώρας είναι οι πληροφορίες που δημοσιοποιεί το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές της τουρκικής κυβέρνησης, που αναφέρουν ότι η συνεχιζόμενη και χωρίς έλεγχο πτώση της ισοτιμίας της λίρας καθιστά αναγκαία την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, καθώς πρέπει να καλυφθούν νέες πιεστικές δαπάνες για την ανάσχεση των συνεπειών της κατακρήμνισης της λίρας και του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού που βασανίζουν τη χώρα και προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις σε βάρος της κυβέρνησης Ερντογάν.

Στο -50% η λίρα έναντι του δολαρίου

Καθώς η λίρα να έχει απωλέσει περίπου το 50% της αξίας της έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, προκαλώντας δραματική μείωση στα εισοδήματα των Τούρκων πολιτών, και ενώ σήμερα μπαίνει στο τελικό στάδιο η συζήτηση στο τουρκικό κοινοβούλιο για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού του 2022, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός αναμένεται να λάβει υπόψη του την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις, καθώς και άλλα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κατάρρευση της λίρας και την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Ατού το χαμηλό έλλειμμα

«Ο τρέχων προϋπολογισμός είναι σφιχτός, θα πρέπει να αναθεωρηθεί λόγω της έξαρσης του πληθωρισμού και των εξελίξεων στην οικονομία. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα συμπληρωματικό σχέδιο προϋπολογισμού για να συμπεριλάβει επιπλέον δαπάνες», δήλωσε ο ένας αξιωματούχος. Τα δημόσια οικονομικά της Τουρκίας είναι ισχυρά σε σύγκριση με άλλες αναδυόμενες αγορές, γεγονός που της αφήνει περιθώριο για πιθανή δημοσιονομική τόνωση. Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε στο 1,5% του ΑΕΠ φέτος και προβλέπεται να αυξηθεί στο 3,5% για το 2022, ενώ ως το 2016 κυμαινόταν κοντά στο 1% του ΑΕΠ.

Πότε θα κατατεθεί

«Υπάρχει περιθώριο αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 5% του ΑΕΠ. Αυτό το περιθώριο θα αξιοποιηθεί. Θα γίνουν σημαντικές αλλαγές ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία. Ο προϋπολογισμός που έχει κατατεθεί δεν επαρκεί, εφόσον ληφθούν υπόψη οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, η αύξηση του κατώτατου μισθού, και άλλα μέτρα στήριξης ενισχύσεις», δήλωσε ο δεύτερος αξιωματούχος δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ο οποίος αναμένεται να παρουσιαστεί μόλις ολοκληρωθεί η συζήτηση για τον προϋπολογισμό μέσα στην εβδομάδα. Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr