αύξηση μισθού

Με… οψιόν να αυξηθεί περαιτέρω από το καλοκαίρι και μετά, ενεργοποιείται την 1η Ιανουαρίου 2022 η απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, από 650 σε 663 ευρώ μεικτά.

Το όφελος αυξάνεται για τους μισθωτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό εφόσον συνυπολογιστούν και οι τριετίες, για τις οποίες ακόμη εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και οι φορολογικές ελαφρύνσεις (απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης).

Πόσο θα αυξηθεί από τη νέα χρονιά 

Μέχρι και την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ που αφορά την τύχη των τριετιών και η οποία εκκρεμεί εδώ και τουλάχιστον 2,5 χρόνια, ο κατώτατος μισθός ξεκινάει από 650 σήμερα και θα πάει στα 663 ευρώ από την αρχή του νέου έτους.

Βέβαια, όσοι έχουν πάνω από 9 έτη προϋπηρεσίας θεμελιωμένης έως το 2012 και λαμβάνουν σήμερα 845 ευρώ τον μήνα, με τη μισθοδοσία του Ιανουαρίου θα λάβουν 861,9 ευρώ.

Αντίστοιχα, μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και δικαιούνται επίδομα γάμου (+10%) σήμερα εφόσον βρίσκονται κατά τα πρώτα 3 έτη της απασχόλησής τους λαμβάνουν 715 ευρώ και από το νέο έτος θα λάβουν 729,3 ευρώ, ενώ αν έχουν 6 με 9 έτη προϋπηρεσίας, σήμερα με βάση τα κατώτατα όρια λαμβάνουν 780 ευρώ μεικτά και από την αρχή του 2022 θα λάβουν 795,6 ευρώ.

Πρόσθετη αύξηση από τη νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών 

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα δουν πρόσθετη αύξηση από τη νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Από την 1η Ιανουαρίου το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται κατά 2% και για τους εργατοτεχνίτες και ορίζεται στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ προηγουμένως.

Επίσης, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, με σημαντικότερο το επίδομα ανεργίας που θα αυξηθεί κατά 9 ευρώ.

Ενεργή, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, παραμένει και η κυβερνητική δέσμευση για δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου μέσα στο 2022, βάσει και των πρόσφατων δηλώσεων τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και των υπουργών Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και Εργασίας Κ. Χατζηδάκη.

Τουλάχιστον 3% η δεύτερη αύξηση 

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι τουλάχιστον 3%, ώστε αθροιστικά να φτάσουμε στο επίπεδο της αύξησης του ΑΕΠ το 2022, που εκτιμάται περίπου στο 5%.

Δεν αποκλείεται βέβαια, ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας έως το καλοκαίρι, η αύξηση να κινηθεί υψηλότερα, ενδεχομένως πέριξ του 5%.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι αυτή που ακολουθήθηκε και για το 2%, ήτοι εκθέσεις από τους κοινωνικούς εταίρους, τα επιστημονικά ινστιτούτα, την Τράπεζα της Ελλάδος κ.λπ., πόρισμα που θα καταρτιστεί από το ΚΕΠΕ και ειδική επιστημονική ομάδα έπειτα από διαβούλευση και εξέταση των παραπάνω προτάσεων και, τέλος, πρόταση που θα κατατεθεί στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος και θα αποφασίσει, περίπου στα μέσα Ιουνίου ή το αργότερο τον Ιούλιο, τον νέο κατώτατο μισθό.

Και νέα μικρή ανάσα για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα 

Μικρή ανάσα στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα δίνει παράλληλα η απόφαση για διατήρηση και το 2022 της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες για εργοδότες και εργαζομένους.

Η μείωση επιμερίζεται σε 1,79 ποσοστιαία μονάδα για τον εργοδότη και 1,21 ποσοστιαία μονάδα για τους εργαζομένους, διατηρώντας και την επόμενη χρονιά το σύνολο των εισφορών στο 36,66%, από 39,66%. Τέλος, τον Ιούλιο θα υπάρξει και νέα μικρή μείωση, αυτή τη φορά κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, όσον αφορά τις εισφορές της επικούρησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr