Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρέθηκε ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, ο οποίος υποχρεώθηκε να ζητήσει συγγνώμη από τη Βρετανία, καθώς είχε χαρακτηρίσει ως «βιαστική» την έγκριση του εμβολίου της Pfizer κατά του κοροναϊού.

«Δεν ήθελα να υπονοήσω κάτι περί αμέλειας»

Ο Φάουτσι, ο οποίος ηγείται του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών στις ΗΠΑ, δήλωσε στο BBC: «Εμπιστεύομαι σε μεγάλο βαθμό όσα κάνει η Βρετανία, τόσο επιστημονικά όσο και από την πλευρά των ρυθμιστικών αρχών». Εξήγησε, δε, ότι «η δική μας προσέγγιση χρειάζεται περισσότερο καιρό από ό,τι στη Βρετανία. Και αυτή είναι απλώς η πραγματικότητα. […] Δεν ήθελα να υπονοήσω κάτι περί αμέλειας παρόλο που έτσι φάνηκε».

«Βιάστηκαν με αυτήν την έγκριση»

Νωρίτερα, ο Φάουτσι είχε επικρίνει τη βρετανική ρυθμιστική αρχή καταλογίζοντάς της βιασύνη. «Πήραν τα δεδομένα από τη Pfizer και αντί να τα εξετάσουν προσεκτικά, είπαν ”εντάξει ας εγκρίνουμε το εμβόλιο”», δήλωσε για τον βρετανικό οργανισμό ο λοιμωξιολόγος στο αμερικανικό δίκτυο CBS. «Το Ηνωμένο Βασίλειο έτρεξε στη γωνία του μαραθωνίου και μπήκε στα τελευταία μέτρα. Πραγματικά βιάστηκαν με αυτήν την έγκριση», συμπλήρωσε. Επίσης, μιλώντας στο Fox News, ο Φάουτσι είχε πει ότι η Βρετανία δεν εξέτασε το εμβόλιο «τόσο προσεκτικά» όσο το κάνουν οι ΗΠΑ.

Πηγή: economico.gr