Γάζα - Εκεχειρία

Σε εφαρμογή τέθηκε στις 07:00 σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδος (και Γάζας) η ανθρωπιστικά απαραίτητη τετραήμερη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που συμφωνήθηκε μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Χρειάστηκαν 49 ημέρες πολυαίμακτου πολέμου για να επιτευχθεί και μάλιστα ενώ είχε αρχικά προγραμματιστεί να εκκινήσει χθες.

Στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας προβλέπεται μεταξύ άλλων ανταλλαγή ομήρων της Χαμάς έναντι κρατουμένων του Ισραήλ στο ανθρώπινο “παζάρι” της Γάζας, η οποία προβλέπεται να ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα περί τις 16:00 με την απελευθέρωση των πρώτων 13 ομήρων της Χαμάς.

Υπενθυμίζεται, ότι η τετραήμερη κατάπαυση πυρός επετεύχθη με την καταλυτική διαμεσολάβηση του εμιράτου του Κατάρ, που αποτέλεσε παράγοντα-κλειδί στις σχετικές διαπραγματεύσεις των εμπόλεμων πλευρών, στις οποίες όμως συμμετείχαν επίσης η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ. Μάλιστα, η συμφωνηθείσα αμοιβαίως – από Ισραήλ και Χαμάς – εκεχειρία ενσωματώνει και μια δυνατότητα χρονικής παράτασης αυτής, σε περίπτωση απελευθέρωσης περισσοτέρων των συμφωνηθέντων ομήρων. Προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων – γυναίκες και παιδιά, όχι αιχμαλώτους πολέμου – σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση περί των 150 Παλαιστίνιων σε φυλακές του Ισραήλ, επίσης γυναίκες και παιδιά.

Τα πρώτα φορτηγά έμφορτα με ανθρωπιστική βοήθεια ήδη πέρασαν το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα στα (Νότια) σύνορα Ισραήλ-Αιγύπτου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με την Αιγυπτιακή κυβέρνηση, αναμένονται καθημερινά περί τις 200 διελεύσεις φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ θα παραδίδονται 130.000 πετρελαίου κίνησης.

Με άκρα μυστικότητα οι απελευθερώσεις των ομήρων, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας

Η Χαμάς επιβεβαίωσε την “πλήρη διακοπή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων” τις επόμενες τέσσερις ημέρες, περίοδο κατά την οποία θα απελευθερωθούν τουλάχιστον 50 όμηροι με αντάλλαγμα “τρεις Παλαιστίνιους φυλακισμένους” για κάθε έναν εξ αυτών. Πηγή προσκείμενη στις Αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας ανέφερε, ότι θα είναι παρούσα Αιγυπτιακή αντιπροσωπεία στην Ιερουσαλήμ και στη Ραμάλα για να εξασφαλίσει την “τήρηση του καταλόγου” των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν.

Αξιωματούχοι των Ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας, συνοδευόμενοι από προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού και Αιγύπτιους αξιωματούχους εσωτερικής ασφάλειας, θα βρίσκονται στην “Αιγυπτιακή αίθουσα” στη Ράφα για να υποδεχθούν ομήρους που θα αφεθούν ελεύθεροι. Σχεδιάζεται να μεταφερθούν αεροπορικώς στην Αλ Αρίς και από εκεί πίσω στο Ισραήλ.

Πηγή της Χαμάς δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η απελευθέρωση των ομήρων θα γίνει υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας και ότι στη Ράφα δεν θα επιτραπεί να βρίσκονται δημοσιογράφοι. Οι Ισραηλινές αρχές θα λαμβάνουν κάθε βράδυ κατάλογο με τα ονόματα των ομήρων που θα αφήνονται ελεύθεροι το επόμενο πρωί.

Το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με τα ονόματα 300 Παλαιστινίων που είναι πιθανό να αφεθούν ελεύθεροι, ο οποίος περιλαμβάνει 33 γυναίκες και 267 νέους κάτω των 19. Ανάμεσά τους, 49 άνθρωποι χαρακτηρίζονται μέλη της Χαμάς. “Θέσαμε ως όρο ότι… οι γυναίκες και τα παιδιά που βρίσκονται στις φυλακές θα απελευθερωθούν” κατά σειρά “αρχαιότητας”, δηλαδή με βάση το χρόνο κράτησής τους, δήλωσε ο Μπασάμ Ναΐμ, στέλεχος της Χαμάς.

Εκεχειρία ή μήπως ανακωχή;

Η διεθνής κοινότητα εξέφρασε ευρέως ικανοποίησή για τη συμφωνία εκεχειρίας. Δηλώνοντας πως εργάζεται για “μακροπρόθεσμη πολιτική λύση αυτής της κρίσης”, ο νέος επικεφαλής της Βρετανικής διπλωματίας – πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου – Ντέιβιντ Κάμερον, συναντήθηκε χθες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου και σήμερα θα έχει συνομιλίες με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Η Ισραηλινή κυβέρνηση και ο Ισραηλινός στρατός έχουν διαμηνύσει πως θα “συνεχίσουν” τον πόλεμο για να “εξαλείψουν” τη Χαμάς αφού τερματιστεί η εκεχειρία. “Δεν θα σταματήσουμε τον πόλεμο. Θα συνεχίσουμε ως τη νίκη”, διαβεβαίωσε ο αρχηγός του Ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, Χερτσί Χαλεβί. “Ο έλεγχος του Βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας είναι το πρώτο βήμα του μακράς διάρκειας πολέμου και προετοιμαζόμαστε για τις επόμενες φάσεις’, ανέφερε εξάλλου ο εκπρόσωπος του στρατού Ντανιέλ Χαγκαρί.

Από την άλλη, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ, κάλεσε η εκεχειρία να μην είναι “απλά μια παύση”, αλλά να γίνουν προσπάθειες να σημάνει το τέλος του πολέμου που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου.

Έκτοτε, στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 14.800 άνθρωποι, ανάμεσά τους δυστυχώς περί τα 6.150 παιδιά, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας του θύλακα. Οι βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει πελώρια καταστροφή και ανθρωπιστική κρίση σύμφωνα (και) με τον ΟΗΕ, καθώς έχει εκτοπιστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Παλαιστινιακού θύλακα, συγκεκριμένα 1,7 εκατ. άνθρωποι, από τα 2,4 εκατ. κατοίκους του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>

Πηγή: economico.gr