Κυβερνητικοί κύκλοι προανήγγειλαν αργά χθες το βράδυ, τη θέση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή:

“Ασφαλώς  η έρευνα πρέπει να αφορά το παρόν. Να περιλαμβάνει δηλαδή τη διερεύνηση όσων αφορούν τόσο στην επισύνδεση του τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο που προβλέπει ο νόμος και ο κανονισμός της Βουλής, όσο και την λειτουργία κακόβουλων λογισμικών, στο πλαίσιο της διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών” σημείωναν.

“Παράλληλα, ωστόσο, προσέθεταν, θα πρέπει να ακουστούν και  πρόσωπα που είχαν την ευθύνη διοίκησης της ΕΥΠ στο παρελθόν. Και  αυτό όχι για  συμψηφισμούς, αλλά για να εντοπιστούν διαχρονικές παθογένειες και να διατυπωθούν βελτιωτικές προτάσεις για το μέλλον. Πρέπει δηλαδή να ερευνηθεί τόσο το παρόν, όσο και το παρελθόν για να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα και να ληφθούν αναγκαίες αποφάσεις για το μέλλον. Έτσι ώστε  οι υπηρεσίες να διαδραματίζουν αποτελεσματικά τον σημαντικό ρόλο τους στην προστασία της εθνικής ασφάλειας, τηρώντας αυστηρά τους κανόνες του κράτους δικαίου.

Αυτό θα είναι το πλαίσιο τοποθέτησης του Πρωθυπουργού  και με αυτό το γνώμονα θα κινηθεί η ΝΔ και στη συνέχεια. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα καταθέσει πρόταση για δεύτερη Εξεταστική Επιτροπή. Έτσι άλλωστε θα τιμήσει τη δυνατότητα που η ίδια έδωσε στη κοινοβουλευτική μειοψηφία -με την πρότασή της που υιοθετήθηκε κατά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση- να προχωρά στη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών. Η ρύθμιση άλλωστε αυτή είναι ένας δείκτης δημοκρατικής ευαισθησίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Κυβέρνησης, της Νέας Δημοκρατίας”.

” Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τον ευτελισμό των θεσμών” 

Οι λιδιοι κυβερνητικοί κύκλοι υποστήριζαν επίσης ότι ενώ στην όλη υπόθεση η Κυβέρνηση κινείται με απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς, ο ΣΥΡΙΖΑ τους ευτελίζει. Ανέφεραν συγκεκριμένα:

«Από την πρώτη στιγμή που περιήλθε σε γνώση της το ζήτημα της νόμιμης επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, η κυβερνηση δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στη διαλεύκανση της υπόθεσης, στο πλαίσιο που ορίζουν οι σχετικοί νόμοι και με απόλυτο σεβασμό στη θεσμικότητα των διαδικασιών, μιας και πρόκειται για ένα θέμα ευαίσθητο, τόσο εθνικά όσο και πολιτικά. Αποφεύγοντας την κατάθεση αιτήματος για δεύτερη Εξεταστική, απέδειξε τη βούλησή της, όχι μόνο να αποφύγει οτιδήποτε μπορεί να συμβάλει στον ευτελισμό των θεσμικών διαδικασιών, αλλά και να κινηθεί με απόλυτο σεβασμό των θεσμών.

Σε πλήρη αντίθεση με την υπεύθυνη στάση της Κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται συστηματικά σε δράσεις  ευτελισμού των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα όταν βουλευτές του, παρά τον αυστηρά απόρρητο χαρακτήρα της  προχθεσινής  συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που δεσμεύει τους μετέχοντες ακόμη και μετά τη λήξη της θητείας τους, έκαναν  -κατά τη φράση του Προέδρου της Βουλής- τη συνεδρίαση «σουρωτήρι».

Ο Κανονισμός της Βουλής παραβιάστηκε κατάφωρα. Φάνηκε έτσι ξεκάθαρα αφενός ότι η επίκληση των θεσμικών διαδικασιών από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εντελώς προσχηματική και αφετέρου ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η αναπάντητη, άρα και ανεξέλεγκτη, δημοσιότητα, καθώς οι υπεύθυνοι και επώνυμοι θεσμικοί φορείς δεν μπορούν να απαντούν χωρίς να διαπράξουν αδίκημα.

Αποδεικνύεται έτσι ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να δημιουργείται -με επιλεκτικές διαρροές σε φιλικά  του Μέσα Ενημέρωσης- ένα δόλιο αφήγημα, το οποίο δεν μπορεί να απαντηθεί επί της ουσίας από όποιον σέβεται τους θεσμούς της Δημοκρατίας μας, καθώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει δημοσιοποίηση στοιχείων από απόρρητες συνεδριάσεις  και αντιβαίνει στις νόμιμες διαδικασίες. Ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ παριστάνουν τους θεματοφύλακες της Δημοκρατίας και της νομιμότητας, δεν χάνουν ευκαιρία να πλήττουν βάναυσα τους θεσμούς προκειμένου να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, για να αποκομίσουν ευτελή κομματικά κέρδη, πληττοντας το εθνικό συμφέρον. Αποδεικνύονται αδίστακτοι στον ευτελισμό των θεσμών, αδίστακτοι στον πολιτικό τυχοδιωκτισμό.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό  το γεγονός, κατέληγαν οι κυβερνητικοί κύκλοι, ότι ο κ. Τσίπρας παρέμεινε άφωνος για το θεσμικό ατόπημα μελών της Κ.Ο. του στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Χθες, μάλιστα, μια μέρα μετά από αυτό το γεγονός και μια μέρα πριν τη συζήτηση που ο ίδιος έχει ζητήσει στην Βουλή, εμφανίστηκε με animation. Η πολιτική ελαφρότητα σε όλο της το μεγαλείο».

Πηγή: economico.gr