Όσοι έχουν εμβολιαστεί έναντι του ιού SARS-CoV-2, έχουν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθού

H χώρα φαίνεται να τα πηγαίνει πολύ καλά με τους εμβολιασμούς , όμως χρειάζεται περισσότερο από ένα μήνα για να επιτύχει μια μερικώς ισχυρή ανοσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, “από την πρώτη ημέρα που ξεκινήσαμε έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 3.280.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 2.260.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 21,5%. Και ξεπεράσαμε σήμερα το 1.000.000 (1.037.129) συμπολίτες μας εμβολιασμένους με δύο δόσεις, πλήρως εμβολιασμένους δηλαδή, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού”.

Μέχρι το τέλος Μαΐου θα ξεπεράσουμε τα 5.400.000 εμβολιασμούς και οι εκτιμήσεις μας ως Επιχείρηση «Ελευθερία» είναι ότι μέχρι τις 31/5 θα έχουμε εμβολιάσει σχεδόν 3.520.000 πολίτες με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 33%, και 1.940.000 συμπολίτες μας, 2.000.000 δηλαδή περίπου συμπολίτες μας θα έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 18%. Η δυναμικότητά μας θα αυξηθεί τον Ιούνιο και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ενημερώσουμε και για τους επιχειρησιακούς στόχους που έχουμε για το μήνα Ιούνιο, καθώς και το άνοιγμα των επόμενων ομάδων με βάση την προτεραιοποίηση” σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Παραμένουν υψηλά τα επιδημιολογικά στοιχεία

Η Κυβέρνηση σχεδιάζει περαιτέρω ανοίγματα, όμως την ίδια ώρα τα επιδημιολογικά στοιχεία για τον κορονοϊό δεν είναι αισιόδοξα. Οι νοσηλευόμενοι λόγω της επιδημίας αυξήθηκαν χθες ξεπερνώντας τους 5100 με τις εισαγωγές να είναι 370, μόλις 2 λιγότερες από τα εξιτήρια. Την ίδια ώρα 791 άτομα βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ. Επίσης χθες σημειώθηκε ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από επιπλοκές κορονοϊού μέσα στο 2021 με 96 απώλειες.

Χθες ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε ότι “Είναι εμφανές πως παρόλο που υπάρχει βελτίωση, η νόσος, η πανδημία είναι ακόμα εδώ. Για αυτό και είμαι υποχρεωμένος ως Υπουργός Υγείας, να συστήσω μεγάλη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε το ένα πίσω από το άλλο τα βήματα ελευθερίας τα οποία μας παρέχονται από την ελληνική Πολιτεία, σε οικονομικό επίπεδο, σε κοινωνικό επίπεδο, αύριο σε τουριστικό επίπεδο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περιφρουρήσουμε τη Δημόσια Υγεία και να μπορέσουμε να κάνουμε μόνιμα βήματα ελευθερίας και προς την σωστή κατεύθυνση”.

Επίσης ανέφερε ότι “Η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τις τελευταίες 7ημέρες είναι τα 43 έτη. Είναι ηλικίες μάχιμες, ενεργές στην κοινωνία. Θέλω να πω ότι έχουμε αύξηση στις τελευταίες δύο εβδομάδες στα κρούσματα στις ηλικιακές ομάδες 45-54 και 35-44. Ο δείκτης θετικότητας εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το 5% την τελευταία εβδομάδα, στο 4,6%. Προσέξτε όμως, σας μιλώ για τις ενεργές ομάδες του πληθυσμού. Για αυτούς τους συμπολίτες μας που κινούνται, δουλεύουν, μετακινούνται, έρχονται σε επαφή με άλλους. Και αύριο, αυτές οι ηλικιακές ομάδες θα είναι ενδεχομένως ακόμα μικρότερες, γιατί θα μιλάμε για τους συμπολίτες μας οι οποίοι κατά κύριο λόγο θα πηγαίνουν διακοπές”.

Προειδοποιήσεις και “ανοίγματα”

Η προειδοποίηση του υπουργού δε συνάδει με τις διαθέσεις της Κυβέρνησης για ευρύτερο άνοιγμα  δραστηριοτήτων τη στιγμή που δεν έχουμε δει ακόμη το αποτύπωμα των προηγούμενων ημερών.

Αντικειμενικά τα στοιχεία της επιδημίας δεν είναι αισιόδοξα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 26 Απριλίου 2021 – 02 Μαΐου 2021 το ποσοστό θετικότητας ήταν 4,35% σε σύνολο 94.570 RT-PCR και 224.432 Rapid Ag δείγματα, ενώ ήταν 0.59% σε σύνολο 499.962 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των δειγματοληπτικών ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.63%.Επίσης την ίδια εβδομάδα οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.018, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 3.016. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.

Με βάση τα παραπάνω διαφαίνεται μια ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία η οποία απαιτεί υψηλό ποσοστό ανόσια πληθυσμού για να μιλάμε για αναχαίτιση της επιδημίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr