ρωσικό αέριο

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες βάζουν σε εφαρμογή σχέδια για τη διαχείριση της παροχής αλλά και της τροφοδοσίας φυσικού αερίου σε περίπτωση διακοπής από την Ρωσία μετά τον περιορισμό της Gazprom μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα και η Μόσχα είπε ότι περισσότερες καθυστερήσεις που υπήρξαν έγιναν και για λόγους συντήρησης του δικτύου, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναστολή όλων των ροών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κανόνες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση μιας διακοπής στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο και καθορίζεται από τρία στάδια κρίσης: έγκαιρη προειδοποίηση, συναγερμός και έκτακτη ανάγκη.

Έτσι απαιτείται από τα κράτη μέλη να έχουν καταρτίσει σχέδια για το πώς θα διαχειριστούν τον αντίκτυπο μιας διακοπής του εφοδιασμού με τα τρία στάδια ενεργειακής κρίσης.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι κυβερνήσεις μπορούν να παρέμβουν μόνο εάν τα μέτρα στην αγορά είναι ανεπαρκή για να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προμήθειες στα νοικοκυριά και στους πελάτες για τις τις βασικές ανάγκες.

Αυστρία

Η Αυστρία, η οποία λαμβάνει περίπου το 80% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, έχει ενεργοποιήσει το πρώτο από τα τρία στάδια του σχεδίου έκτακτης. Εξετάζει επίσης μέτρα για να μετατρέψει μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με αέριο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα.

Βουλγαρία

Η χώρα, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, συμφώνησε να αγοράσει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει εντείνει τις συνομιλίες με το Αζερμπαϊτζάν για να αυξήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

Τσεχία

Η τσεχική εταιρεία CEZ δήλωσε ότι αντικατέστησε την μειωμένη ποσότητα φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom, από άλλες πηγές.

Δανία

Η Δανία έχει ενεργοποιήσει το πρώτο από τα τρία στάδια του σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Ανέφερε ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου είναι εγγυημένες προς το παρόν, αλλά προέτρεψε τους καταναλωτές και τις εταιρείες να μειώσουν την κατανάλωση.

Γαλλία

Τον Απρίλιο, η γαλλική εταιρεία εκμετάλλευσης δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου GRTgaz δήλωσε ότι έχει θέσει σε εφαρμογή μέτρα για τον περιορισμό της παροχής φυσικού αερίου στους πελάτες σε περίπτωση ελλείψεων ενώ κάλεσε τους προμηθευτές να γεμίσουν τις δεξαμενές τους πριν από τον επόμενο χειμώνα.

Τα μέτρα επιτρέπουν στην εταιρεία να εκδίδει εντολές μείωσης ή διακοπής της κατανάλωσης αερίου εντός δύο ωρών, σε μεγάλους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυό της και να ζητά από τους διαχειριστές συστημάτων διανομής να κάνουν το ίδιο σε περίπτωση έλλειψης.

Η Γαλλία λαμβάνει περίπου το 20% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία.

Γερμανία

Η Γερμανία, η οποία εξαρτιόταν από τη Ρωσία για το 55% των αναγκών της σε φυσικό αέριο το 2021, έχει ενεργοποιήσει το πρώτο στάδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, αλλά η ρυθμιστική αρχή της αγοράς φυσικού αερίου είπε ότι δεν βιάζεται να περάσει στο υψηλότερο επίπεδο, το τρίτο στάδιο.

Το τρίτο στάδιο έκτακτης ανάγκης εφαρμόζεται όταν τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν λύνουν το πρόβλημα των ελλείψεων και η ρυθμιστική αρχή δικτύου της Γερμανίας πρέπει να αποφασίσει πώς θα διανείμει τυχόν εναπομείνασες προμήθειες φυσικού αερίου.

Ελλάδα

Βάσει ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης, η Ελλάδα, η οποία χρησιμοποιεί αέριο κυρίως για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα λάβει πρόσθετες ποσότητες LNG και θα αλλάξει τέσσερις μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο σε ντίζελ. Θα ενισχύσει επίσης την εξόρυξη άνθρακα τα επόμενα δύο χρόνια ως προσωρινό μέτρο.

Ιταλία

Η Ιταλία, η οποία καλύπτει περίπου το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα μπορούσε να κηρύξει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αυτή την εβδομάδα, εάν η Ρωσία συνεχίσει να περιορίζει τις προμήθειες της, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης, όπως τον περιορισμό του φυσικού αερίου σε συγκεκριμένες βιομηχανίες και την αύξηση της παραγωγής με καύση άνθρακα.

Ολλανδία

Η Ολλανδία θα άρει το ανώτατο όριο ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Εισάγει το 15% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία.

Πολωνία

Βάσει νόμου για τα υποχρεωτικά αποθέματα, σε περίπτωση κινδύνου για την ασφάλεια του εφοδιασμού, το υπουργείο Κλίματος της Πολωνίας υποβάλλει επίσημη πρόταση στην κυβέρνηση για περιορισμούς στη χρήση φυσικού αερίου, επηρεάζοντας πρώτα τη βιομηχανία και θωρακίζοντας τα νοικοκυριά.

Η Πολωνία λαμβάνει περίπου το 50% του φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία.

Ισπανία και Πορτογαλία

Καμία χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου δεν συγκαταλέγει τη Ρωσία στους κύριους προμηθευτές της.

Σουηδία

Η Σουηδία έχει επίσης ενεργοποιήσει το πρώτο από τα τρία στάδια του σχεδίου έκτακτης ανάγκης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr