Σε επιτόκιο 4% προσανατολίζεται η ΕΚΤ

Δεν σκοπεύει να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων με ό,τι αυτό συνεπάγεται, η ΕΚΤ. Αντίθετα προσανατολίζεται σε ένα επιτόκιο της τάξης του 4%.

Η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο, από το -0,5% στο 2,5%, στον ταχύτερο ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής της πολιτικής που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ αναμένεται ευρέως ότι κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου, σε δύο εβδομάδες από σήμερα, θα προχωρήσει σε νέα αύξηση κατά 50 μ.β., όπως άλλωστε έχει ήδη ανακοινώσει ότι αποτελεί πρόθεσή της. Αν και πολλοί αναλυτές προέβλεπαν επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης μετά τον Μάρτιο και πιθανό τέλος των αυξήσεων τον Μάιο – Ιούνιο, τα νέα δεδομένα αλλάζουν εντελώς το «παιχνίδι».

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα έχουν αλλάξει τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αντίληψή τους από την αγορά. Ενώ στις αρχές του 2023 οι επενδυτές εκτιμούσαν πως η ΕΚΤ, καθώς και οι περισσότερες διεθνείς κεντρικές τράπεζες οδεύουν στο τέλος της εκστρατείας των αυξήσεων των επιτοκίων, ωθώντας σε ράλι τα κρατικά ομόλογα, οι εκτιμήσεις άλλαξαν άρδην.

«Το βήμα που θα κάνουμε τον Μάρτιο στα επιτόκια δεν θα είναι το τελευταίο», σημείωσε ο διοικητής της γερμανικής Bundesbank σε ομιλία του σήμερα. «Μπορεί να χρειαστούν και νέα, σημαντικά βήματα στα επιτόκια στη συνέχεια», πρόσθεσε.

Όταν τα επιτόκια φτάσουν στο υψηλό τους, θα πρέπει να μείνουν εκεί μέχρι η ΕΚΤ να νιώσει εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2%, ανέφερε.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ταυτόχρονα ότι η ΕΚΤ – η οποία ξεκίνησε από αυτό τον μήνα τη μείωση του χαρτοφυλακίου του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) – θα πρέπει να επιταχύνει τη συρρίκνωση του ισολογισμού της από τον Ιούλιο.

Η τράπεζα μειώνει το χαρτοφυλάκιο της κατά 15 δισ. ευρώ μηνιαίως, αλλά ο Nagel ανέφερε ότι θα χρειαστεί πάρα πολύς χρόνος με τον υφιστάμενο ρυθμό για να αλλάξει κάτι. «Σε αυτό το πλαίσιο, είμαι υπέρ ενός ταχύτερου ρυθμού στη μείωση [του χαρτοφυλακίου] τον Ιούλιο, υπό το πρίσμα της εμπειρίας που έχουμε αποκτήσει μέχρι σήμερα», ανέφερε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr