Ουκρανία επιστράτευση

Ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί θυμίζει η κατάσταση που εξελίσσεται στην ανατολική Ουκρανία, καθώς η Μόσχα μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναπτύξει στρατεύματα σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, μετά και την επίσημη έγκριση που πήρε ο Πούτιν από τη Ρωσική Βουλή.

Στην κήρυξη ολόκληρης της Ουκρανίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – με εξαίρεση τις ανατολικές επαρχίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση – προέβη το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας.

Επιστράτευση εφέδρων 

Ταυτόχρονα, η Ουκρανία άρχισε να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών, ενώ η Βουλή πέρασε ψήφισμα που επιτρέπει την οπλοφορία για λόγους αυτοάμυνας.

Παράλληλα, η Βουλή της Ουκρανίας ενέκρινε την επιβολή κυρώσεων σε 351 Ρώσους, περιλαμβανομένων βουλευτών που τάχθηκαν υπέρ της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών περιοχών και της αποστολής ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Κυρώσεις σε 351  Ρώσους

Οι κυρώσεις περιορίζουν σχεδόν όλους τους πιθανούς τύπους δραστηριοτήτων, επιβάλλοντας ιδιαίτερα απαγόρευση εισόδου στην Ουκρανία, απαγόρευση πρόσβασης σε περιουσιακά στοιχεία, κεφάλαια, ιδιοκτησίες, άδειες για επιχειρήσεις. Το συμβούλιο ασφαλείας αναμένεται να επιβάλει τις κυρώσεις μετά την ψηφοφορία.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης σε πρώτη ανάγνωση προσχέδιο νόμου που επιτρέπει στους Ουκρανούς να φέρουν όπλα και να ενεργούν σε αυτοάμυνα.

“Η έγκριση αυτού του νόμου συνάδει πλήρως με τα συμφέροντα του κράτους και της κοινωνίας”, αναφέρουν σε ένα σημείωμα οι συντάκτες του σχεδίου νόμου, προσθέτοντας πως αυτό είναι απαραίτητο λόγω των “υπαρχόντων απειλών και κινδύνων για τους πολίτες της Ουκρανίας”.

Πυρά κατά της Μόσχας

Μία από τις χειρότερες κρίσεις ασφαλείας των τελευταίων δεκαετιών βρίσκεται σε εξέλιξη αφότου η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία δύο περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας και διέταξε την ανάπτυξη στρατευμάτων εκεί.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι καταστρέφει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό μιας οκταετούς σύγκρουσης στην περιοχή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr