προϋπολογισμός 2021

Mέσα σε κλίμα μεγάλης πόλωσης αναμένεται να υπερψηφιστεί απόψε το βράδυ ο προϋπολογισμός το 2021.

Το μεγάλο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει κάποια θετική έκπληξη, με τη μορφή εφάπαξ βοηθήματος, πχ στους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας, οι οποίοι σε καιρό πανδημίας, εργάζονται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Κάτι που είχε κάνει η κυβέρνηση και κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, το Πάσχα.

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα

Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη από την έναρξη της μαραθώνιας συνεδρίασης, με την αντιπολίτευση να ασκεί έντονη κριτική τόσο για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης όσο όμως και για την υγειονομική κρίση και τα ελληνοτουρκικά.

Η στρατηγική της κυβέρνησης στην πενθήμερη συζήτηση, και αυτό θα φανεί και στην ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι διττή : Αφενός να καταδείξει ότι η υγειονομική κρίση είναι παγκόσμια και αφετέρου ότι δεν υπάρχει σοβαρή και ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση.

Επιπρόσθετα, τόσο η κυβέρνηση όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης αναφέρονται συχνά στο κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ – στοιχείο που αποδυναμώνει τις παρεμβάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαρκείς φραστικές αντιπαραθέσεις 

Δείγμα των διαρκών φραστικών αντιπαραθέσεων είναι η αντιπαράθεση που είχαν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γ. Κουμουτσάκος και ο εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ραγκούσης. «Ακούω την επιδερμική και κακόπιστη κριτική της αντιπολίτευσης και αναρωτιέμαι αν έχει συναίσθηση του μεγέθους των δυσκολιών και της απαιτούμενης προσπάθειας, αν ακούει τη βοή που έρχεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που λένε “ευτυχώς που αυτές τις δύσκολες στιγμές δεν κυβερνάνε οι προηγούμενοι, οι άλλοι”, εσείς, δηλαδή, της αντιπολίτευσης», είπε ο κ. Κουμουτσάκος. «Κάνατε μια από τις πιο προκλητικές και αυθάδεις τοποθετήσεις που τόλμησε υπουργός της κυβέρνησής σας να έρθει αυτές τις μέρες σε αυτό το Κοινοβούλιο και να κάνει», σχολίασε αμέσως ο κ. Ραγκούσης.

Τα ελληνοτουρκικά

Από τη χθεσινή συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, ξεχώρισε η τοποθέτηση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, με αφορμή τις θέσεις της αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά: «Τι ακριβώς είναι αυτό το οποίο επιδιώκουμε στις σχέσεις μας με την Τουρκία; Είμαστε σε μια από τις δυσκολότερες και πιο εύφλεκτες περιοχές του κόσμου. Η δική μου άποψη, ξεκάθαρα, είναι αυτή την οποία είχε εκφράσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στη Βουλή πριν από πάρα πολλά χρόνια, δηλαδή ότι η Ελλάδα διαλέγεται με τους γείτονές της, διαλέγεται σε όλες τις συνθήκες, και τις εύκολες –που δυστυχώς εμείς δεν έχουμε– και τις δύσκολες», είπε χαρακτηριστικά η πρώην υπουργός Εξωτερικών για να συνεχίσει:

«Η Ελλάδα έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της, η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή που μιλάμε τις περισσότερες συμμαχίες απ’ ό,τι είχε ποτέ ιστορικά, η Ελλάδα θα προσέλθει, όποτε προσέλθει, στη συζήτηση των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες με αυτοπεποίθηση και σιγουριά και θα πει στην Τουρκία “ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Εάν πραγματικά πιστεύετε στη δύναμη των επιχειρημάτων σας, εάν πραγματικά πιστεύετε ότι το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος σας, θα πάμε λοιπόν στη Χάγη και θα αποφασίσει η Χάγη”.

Αυτή πρέπει να είναι η κεντρική στρατηγική και θα είναι τεράστιο λάθος, κατά τη γνώμη μου, αν για λόγους πολιτικούς, κομματικούς ή άλλους αυτή η πολιτική υπονομευθεί και μείνει η Ελλάδα χωρίς απάντηση σε όλο το διεθνές σκηνικό».

Πηγή: economico.gr