Περίεργα πράγματα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, οι οποίοι μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Καταστροφή άνευ προηγουμένου

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, η Nord Stream AG έκανε λόγο για  ζημιές, «άνευ προηγουμένου» σε τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του συστήματος αγωγών αερίου Nord Stream στη Βαλτική. Μάλιστα, η εταιρεία ανέφερε ότι οι ζημιές προκλήθηκαν μέσα σε μία μέρα, αφήνοντας έτσι υπόνοιες για οργανωμένο σαμποτάζ. «Η καταστροφή που συνέβη την ίδια ημέρα ταυτόχρονα σε τρεις γραμμές των υποθαλάσσιων αγωγών του συστήματος Nord Stream είναι άνευ προηγουμένου. Δεν είναι ακόμα δυνατό να υπολογισθεί ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την αποκατάσταση της υποδομής μεταφοράς αερίου», ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, πηγή στη γερμανική κυβέρνηση, την οποία επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Taggesspiegel, «όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται για σύμπτωση». «Δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα σενάριο που να μην αφορά στοχευμένη επίθεση», υπογράμμισε η πηγή, δείχνοντας ότι το Βερολίνο θεωρεί σχεδόν βέβαιο το ενδεχόμενο η ζημιά να ήταν εσκεμμένη και αποτέλεσμα δολιοφθοράς στους αγωγούς, χωρίς πάντως να «δείχνει» κάποιον ως τον υπεύθυνο για τη ζημιά.

Εκρήξεις και μετά διαρροή

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την σουηδική τηλεόραση SVT οι σεισμογράφοι τόσο στη Σουηδία όσο και στη Δανία κατέγραψαν ισχυρές υποβρύχιες εκρήξεις στην ίδια περιοχή με τις διαρροές αερίου τη Δευτέρα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για εκρήξεις», λέει ο Μπγιέρν Λουντ, λέκτορας σεισμολογίας στο Σουηδικό Εθνικό Σεισμικό Δίκτυο, SNSN.

Το Εθνικό Σεισμικό Δίκτυο της Σουηδίας εντόπισε δύο καθαρές εκρήξεις στην περιοχή τη Δευτέρα. Μία από τις εκρήξεις είχε μέγεθος 2,3 Ρίχτερ και καταγράφηκε σε έως και 30 σταθμούς μέτρησης στη νότια Σουηδία. «Μπορείτε να δείτε καθαρά πώς τα κύματα αναπηδούν από το κάτω μέρος προς την επιφάνεια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν μια έκρηξη. Είχαμε ακόμη και έναν σταθμό στο Gnosjö που το πήρε αυτό το υλικό», λέει ο Λουντ.

Μόσχα «δείχνει» το Κίεβο

Η πρώτη έκρηξη καταγράφηκε στις 02:03 τα ξημερώματα της Δευτέρας και η δεύτερη στις 19:04 το βράδυ της Δευτέρας. Οι προειδοποιήσεις για τις διαρροές αερίου ήρθαν από τη Ναυτική Διοίκηση στις 13:52. και 8:41 μ.μ. τη Δευτέρα, αντίστοιχα, αφού τα πλοία εντόπισαν φυσαλίδες στην επιφάνεια. Το SVT έχει λάβει τις συντεταγμένες των εκρήξεων και βρίσκονται στην ίδια περιοχή όπου καταγράφηκαν οι διαρροές αερίου. Η τελευταία φορά που καταγράφηκε παρόμοιο σεισμολογικό συμβάν στην περιοχή ήταν το 2016. Σύμφωνα με τον Λουντ, δεν είναι περιοχή που χρησιμοποιείται συνήθως για ασκήσεις από την άμυνα.

Ο Σουηδός ερευνητής ανέφερε ότι οι πληροφορίες για τις εκρήξεις έχουν διαβιβαστεί στις σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις. Από την πλευρά του, το Κίεβο, διά στόματος Μιχαήλο Ποντόλιακ, κατηγόρησε τη Ρωσία για το περιστατικό. «Η μεγάλης κλίμακας διαρροή φυσικού αερίου στον Nord Stream 1 δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια τρομοκρατική επίθεση σχεδιασμένη από τη Ρωσία και μια πράξη επίθεσης εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr