Αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ. Την καταγγέλει ο Τσίπρας. Μητσοτάκης: «Αφόρητη η υποκρισία σας»

Σε σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον, σε κρίσιμο σταυροδρόμι για την ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά και τα εθνικά συμφέροντα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, η Βουλή (με ισχυρή πλειοψηφία με 181 ψήφων, που συγκρότησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) κύρωσε τη «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής». Την καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα Βαρουφάκη, το κόμμα Βελόπουλου και το ΚΚΕ.

  • Η συμφωνία αυτή κυρώνεται σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ επιθυμούν να εντάξουν την Ελλάδα στον γεωπολιτικό σχεδιασμό τους και η χώρα μας επιθυμεί να διασφαλίσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητας έναντι κάθε αναθεωρητισμού, απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης, σε ένα αβέβαιο διεθνές Περιβάλλον. Σημειώνεται ότι την Ελληνική επιθυμία  αποδέχεται και “συνυπογράφει” ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην επιστολή του, που συνοδεύει τη Συμφωνία.

Την εξέλιξη αυτή καταδίκασε ο Αλέξης Τσίπρας και καταψήφισε το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε υψηλούς τόνους για να πει ότι η συμφωνία «εξυπηρετεί Αμερικανικά συμφέροντα» και καθιστά την Ελλάδα «δορυφόρο των ΗΠΑ»

Οι καιροί απαιτούν λιγότερη υποκρισία και περισσότερη ευθύνη

Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι η χθεσινή στάση του κ. Τσίπρα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την «αντιπολιτευτική υποχρέωση» που δείχνει σε κάθε ζήτημα που έρχεται προς συζήτηση στη Βουλή. Ο θεσμικός ρόλος του, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαιτεί “λιγότερη υποκρισία και περισσότερη ευθύνη” σε ένα κρίσιμο ζήτημα, όπως οι αμυντικές συμφωνίες της χώρας – και υπενθυμίζουν ότι ανάλογη αρνητική ξαι καταγγελτική στάση κράτησε και στην κύρωση της Ελληνογαλλικής Αμυντικής Συμφωνίας.

«Ο κ. Τσίπρας δεν είναι νέος στην πολιτική», αναφέρουν. «Με μια 15ετία στην προεδρία του κόμματός του, κυβέρνησε σχεδόν πέντε χρόνια, στη διάρκεια των οποίων είχε την ευκαιρία να αντιμετωπίσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με τρόπο που ήταν σχεδόν ταυτόσημος στη φιλοσοφία του με την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, μετά το 2009. Και, πέρα από την πιστή προς το ΝΑΤΟ και την ελληνοαμερικανική συμμαχία πολιτική του, θυμίζουν τη συγκίνησή του και τα θερμά λόγια που αντάλλαξε με τον πρόεδρο Τραμπ στην επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο.

Ο Πάγιατ εξέθεσε τον Τσίπρα

Για το ζήτημα μάλιστα της πρόσφατης Ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας – την οποία κατήγγειλε ο κ. Τσίπρας χθες στη Βουλή – οι ίδιοι παρατηρητές αναφέρουν ότι η κυβέρνησή του την συμφώνησε και την προετοίμασε σε βασικά σημεία της, με αποτέλεσμα ο απελθών πρέσβης κ. Πάγιατ να δηλώσει:

  • «Μένω έκπληκτος (για τη στάση Τσίπρα) γιατί αυτή η σχέση ξεκίνησε επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ, τα τέσσερα μέρη που επεξεργαζόμαστε, είχαν εντοπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, το Στεφανοβίκειο και η Αλεξανδρούπολη επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν υποδειχθεί. Κατανοούν (στο ΣΥΡΙΖΑ) τη σημασία της σχέσης Ελλάδος ΗΠΑ και μοιράζονται αυτήν την δέσμευση».

«Αφόρητη η υποκρισία Τσίπρα»

Η όλη συμπεριφορά του Αλέξη Τσίπρα οδήγησε χθες τον πρωθυπουργό να τη χαρακτηρίσει ως «αφόρητη υποκρισία».

«Εάν δεν είχατε ποτέ κυβερνήσει, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα θεωρούσα πως αυτές οι απόψεις αρμόζουν σε κόμμα που δεν μπήκε ποτέ στη βάσανο να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Κυβερνήσατε όμως και ξεχάσατε γρήγορα τις πορείες προς την Αμερικανική πρεσβεία και αγκαλιάσατε τις ΗΠΑ. Μας κοροϊδεύετε ψιλό γαζί. Είναι ξένη γλώσσα για εσάς κύριε Τσίπρα η γλώσσα του πατριωτισμού.»

Για τη βάση της Σούδας, είπε ο πρωθυπουργός, λέγατε ότι “είναι γνωστό σε όλους πως έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία και η δουλειά εκεί πρέπει να αναβαθμιστεί”. Κάθε χρόνο γιατί την ανανεώνατε τη Συμφωνία; Αυτό κάνουμε και εμείς. Πήγατε στην Ουάσιγκτον και κάνατε την ωφέλιμη για τα εθνικά μας συμφέροντα κωλοτούμπα. Και ταυτόχρονα στείλατε το σήμα πως οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να συνεννοηθούν για την εξωτερική πολιτική». Και τώρα έρχεστε πάλι να το γυρίσετε…»

Τσίπρας: «Δεν εξυπηρετούμε τα αμερικανικά συμφέροντα»

Απαντώντας στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να εξηγήσει πως «δεν είναι ζήτημα συγκυρίας το ότι έχουμε αυτή την [αρνητική] στάση» έναντι της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας. «Δεν έχουμε ανάγκη να το παίζουμε ούτε φιλοαμερικανοί ούτε αντιαμερικανοί. Εμείς στηρίζουμε και προστατεύουμε τα ελληνικά συμφέροντα, δεν εξυπηρετούμε τα αμερικανικά συμφέροντα με αντάλλαγμα θολές υποσχέσεις», επέμεινε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει σχετικά με όσα του καταλόγισε προηγουμένως ο Πρωθυπουργός:

«Το να μου κουνάτε εσείς το δάχτυλο για διπλή στάση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής πάει πολύ, που συμμετείχατε στα συλλαλητήρια για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας και όταν γίνατε πρωθυπουργός τα ξεχάσατε όλα και την τιμάτε και την τηρείτε και όλα τα κάνετε. Μόνο φοβάστε να φέρετε προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας μην τα καταψηφίσει η μισή σας Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr