lockdown Μακρόν

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα της κρατικής μηχανής, εν όψει των νέων μέτρων που, όπως προανήγγειλε, θα ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι ο πρωθυπουργός ακύρωσε όλα τα σημερινά ραντεβού του, προκειμένου το απόγευμα να έχει μακρά συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για να γίνει μία πρώτη αποτίμηση του κόστους των μέτρων που πρόκειται να ανακοινωθούν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό τα ακριβή μέτρα που πρόκειται να ανακοινωθούν, ίσως γιατί κάποια τουλάχιστον από αυτά αναμένεται να οριστικοποιηθούν εντός της ημέρας.

Πάντως, η γενική κατεύθυνση είναι ότι οδεύουμε σταδιακά σε ένα μοντέλο lockdown, τύπου “Μακρόν”, όπως είχε γράψει από χθες το Economico. Που σημαίνει ότι είτε θα κλείσουν από τώρα τελείως τα μπαρ, εστιατόρια, καφέ κα, είτε σε πρώτη φάση θα κλείνουν νωρίτερα, δηλαδή στις 21.00 ή στις 22.00, όπως έχουν εισηγηθεί οι λοιμωξιολόγοι.

Ταυτοχρόνως, θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθεί το ποσοστό της τηλεργασίας στο 50% ή και παραπάνω απ ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα απαγορευτεί η κυκλοφορία από και προς το Λεκανοπέδιο.

Πρέπει να προλάβουμε τα χειρότερα 

«Πρέπει όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο σύστημα υγείας. Αύριο θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα» ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την εισηγητική του τοποθέτηση στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

«Θα ξαναπώ ότι ο στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown για αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μια πολιτική η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο» πρόσθεσε.

Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη περνούν στο επίπεδο 4

Ανακοίνωσε ότι οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Ροδόπης περνούν στο «επίπεδο 4» και θα ισχύσουν τα μέτρα για τις περιοχές που βρίσκονται «στο κόκκινο». «Από σήμερα πρέπει να παρθούν κάποιες έκτακτες αποφάσεις. Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα μπαίνουν στο κόκκινο, αυτό σημαίνει ότι αναστέλλονται οι περισσότερες λειτουργίες πλην όμως, τονίζω, του λιανεμπορίου και του σχολείου», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε τις επιθέσεις που δέχεται τις τελευταίες μέρες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

«Βρίσκω απαράδεκτο το γεγονός ότι κάποιοι έχουν επιλέξει να στοχοποιήσουν επιστήμονες.

Και θεωρώ ότι συγκεκριμένα η στοχοποίηση του καθηγητή, του κ. Τσιόδρα, η οποία είναι πολύ συστηματική τις τελευταίες μέρες είναι απαράδεκτη.

Εάν θέλουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να μας ασκήσουν κριτική, εδώ είμαστε να ασκήσουν κριτική στην Κυβέρνηση, σε εμένα προσωπικά, στους υπεύθυνους Υπουργούς, αλλά να στοχοποιούνται επιστήμονες οι οποίοι το μόνο το οποίο κάνουν είναι να καταθέτουν την επιστημονική τους γνώση προς κρίση στην Πολιτεία για να παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις, είναι κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι τελείως-τελείως λανθασμένο, ειδικά σε μία συγκυρία όπου πρέπει και πάλι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας για την ορθότητα των μέτρων που λαμβάνουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: economico.gr