Σε μείωση των φόρων επί των συναλλαγών σε μετοχές προχωρά η Κίνα, για πρώτη φορά από το 2008, σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο.

Το τέλος χαρτοσήμου που επιβάλλεται στις χρηματιστηριακές συναλλαγές θα μειωθεί κατά το ήμισυ από τις 28 Αυγούστου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Στα dealing rooms είχαν δημιουργηθεί έντονες προσδοκίες για μια τέτοια κίνηση, αφότου το Πεκίνο δεσμεύτηκε τον περασμένο μήνα να «τονώσει τις κεφαλαιαγορές και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών».

Η μείωση του φόρου μπορεί να πυροδοτήσει ένα ράλι αντίδρασης σε ένα χρηματιστήριο 9,6 τρισ. δολαρίων, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε αλλαγές πολιτικής που επηρεάζουν τη ρευστότητα της αγοράς, σημειώνει το Bloomberg.

Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα ωφελήσει τις κινεζικές χρηματιστηριακές εταιρείες καθώς και για τα quantitative hedge funds που χρησιμοποιούν στρατηγικές πολύ γρήγορων συναλλαγών.

Οι αρχές προσπαθούν να προσελκύσουν ξανά επενδυτές οι οποίοι γύρισαν την πλάτη στα κινεζικά assets, λόγω των ανησυχητικών ενδείξεων για την οικονομία, της πτώσης των ακινήτων, των χρεοκοπιών και της χαμηλής καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Οι ξένοι επενδυτές έλαβαν θέσεις πωλητή στις μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας (σε καθαρή βάση) για 13 διαδοχικές συνεδριάσεις έως την Τετάρτη, στο μεγαλύτερο τέτοιο σερί που καταγράφηκε ποτέ, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Ο δείκτης CSI 300 έχει υποχωρήσει περίπου 4% το 2023 και υποαποδίδει έναντι των ασιατικών μετοχών περίπου κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr