Περισσότερος από ένας αιώνας έχει περάσει από την τελευταία φορά που η Ρωσία αθέτησε τις υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του χρέους της.

Πρώτη αθέτηση πληρωμών

Ωστόσο, για πρώτη φορά από την περίοδο της επανάστασης των μπολσεβίκων, το 1917, η χώρα ίσως βρίσκεται σε καθεστώς στάσης πληρωμών καθώς προσπάθησε να πληρώσει ομόλογά της σε δολάρια με ρούβλια λόγω των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ανέφερε ο οίκος Moody’s.

Η Ρωσία προχώρησε σε πληρωμή που ήταν προγραμματισμένη για τις 4 Απριλίου για δύο κρατικά ομόλογα –με ωρίμανση το 2022 και το 2042– σε ρούβλια αντί σε δολάρια που προβλεπόταν να καταβάλει με βάση τους όρους των τίτλων αυτών. Η Ρωσία «μπορεί έτσι να θεωρηθεί ότι είναι σε καθεστώς αθέτησης πληρωμών βάσει του ορισμού της Moody’s εάν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή έως τις 4 Μαΐου, που λήγει η περίοδος χάριτος», ανέφερε ο οίκος Moody’s σε ανακοίνωση.

Οι κυρώσεις και το «πάγωμα»

«Οι συμβάσεις των ομολόγων δεν περιλαμβάνουν πρόβλεψη για αποπληρωμή σε κάποιο άλλο νόμισμα εκτός των δολαρίων» τόνισε ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των κυρώσεων της Δύσης για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν «παγώσει» τα συναλλαγματικά αποθεματικά της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας που βρίσκονται εκτός χώρας, με αποτέλεσμα η Ρωσία να μην διαθέτει επαρκές συνάλλαγμα ώστε να πληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Από την άλλη, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επιχειρεί να ξεπεράσει αυτό τον σκόπελο, απαιτώντας οι πληρωμές για εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου να γίνονται σε ρούβλια και σε ρωσικές τράπεζες, τόσο για να τονώσει το νόμισμα της χώρας, όσο και για να καταφέρει να διαθέτει ρευστό, αφού οι πληρωμές σε συνάλλαγμα αυτομάτως «παγώνουν» και δεν μπορούν να φθάσουν στη Μόσχα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr