Σοκ στη Γαλλία προκάλεσε η εισαγγελική πρόταση στη δίκη περί διαφθοράς στην οποία εμπλέκεται και ο Νικολά Σαρκοζί, καθώς ζητήθηκε η επιβολή ποινής φυλάκισης τεσσάρων ετών, εκ των οποίων θα πρέπει να εκτίσει τα δυο με αναστολή για τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν την ίδια ποινή για τον δικηγόρο του Σαρκοζί και κατηγορούμενο, Τιερί Χέρτζογκ, καθώς και για τον πρώην δικαστή, Ζιλμπέρτ Αζιμπέρτ. Για τον Χέρτζογκ πρότειναν επίσης να του αφαιρεθεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για μια πενταετία.

Έρευνα για χρηματοδότηση από τον Καντάφι

Ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται για προσφορά προνομιακής θέσης σε ανώτατο δικαστικό, με αντάλλαγμα εσωτερική πληροφόρηση σε άλλη υπόθεση.

Οι γαλλικές αρχές είχαν παρακολουθήσει συνομιλίες του Σαρκοζί και του δικηγόρου του Τιερί Χέρτζογκ, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών για χρηματοδότηση της καμπάνιας του Σαρκοζί και από τον Μοαμάρ Καντάφι της Λιβύης. Εντόπισαν έτσι επαφές που γίνονταν μέσω κινητών καταχωρισμένων σε άλλα ονόματα (του Σαρκοζί ήταν στο όνομα Πολ Μπισμούθ).

Δείτε ακόμη: Η ώρα της αλήθειας για την Τουρκία – Το αίτημα της Αθήνας για εμπάργκο πώλησης όπλων στην Άγκυρα, ο ρόλος της Γερμανίας και οι χαμηλές προσδοκίες για επιβολή κυρώσεων

«Ποτέ δεν θεώρησα ότι παρανομούσα»

Οι παρακολουθήσεις έδειξαν ότι ο Σαρκοζί και ο δικηγόρος του είχαν αναφερθεί πολλαπλώς στην προοπτική προσέγγισης του Αζιμπέρ που ηγείτο του ανώτερου Εφετείου για ποινικές υποθέσεις στη Γαλλία και πλήρως ενήμερου για τις εξελίξεις στην έρευνα για την υπόθεση Μπετανκούρ.

Στην απολογία του ο Σαρκοζί κατήγγειλε «τις συκοφαντίες» εις βάρος του. Σε μια έξαρση μάλιστα τόνισε ότι «όλη μου η ζωή ήταν να δίνω coups de pouce (χείρα βοήθειας)». «Σαράντα χρόνια ως πολιτικός βοηθούσα και όχι πάντα τους πιο πιστούς σε μένα. Ποτέ μα ποτέ δεν θεώρησα ότι παρανομούσα» είπε, σε μια έκφραση που σύμφωνα με αναλυτές θύμησε τον Ρίτσαρντ Νίξον και τη φράση του «Αν το κάνει ο πρόεδρος, τότε δεν είναι παράνομο».

Δείτε ακόμη

Πηγή: economico.gr