Σε νέα ιστορικά υψηλά αναμένεται να ανέβει ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριοτο. Αυτό θα προκύψει όχι μόνο από τη διατήρηση των αυξήσεων στα προϊόντα ενέργειας, αλλά και από τις νέες αυξήσεις που αναμένονται σε τρόφιμα και υπηρεσίες. Είναι πλέον σοβαρό το ενδεχόμενο να δούμε τον πληθωρισμό να φτάνει ή και να ξεπερνάει το 6% τον Ιανουάριο.
Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει στην αντιπολίτευση να “φορτώνει” τον (εν πολλοίς εισαγόμενο) πληθωρισμό στην κυβέρνηση και στο κυβερνητικό επιτελείο να υπερασπίζεται τη θέση του επαναλαμβάνοντας σε κάθε τόνο ότι επιχειρεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια με πολιτικές στήριξης της οικονομίας και των νοικοκυριών. Κυβερνητικοί κύκλοι υπενθύμιζαν χθες βράδυ ότι η κυβέρνηση έχει λάβει:
- Μόνιμα μέτρα αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος μέσω της μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, της πρώτης αύξησης του κατώτατου μισθού και μέτρων για την αύξηση της απασχόλησης.
- Βραχυπρόθεσμα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Το τελευταίο 4μηνο του 2021 ελήφθησαν μέτρα συνολικού ύψους 1,35 δισεκατομμυρίων ευρώ, στα οποία προστέθηκαν άλλα 400 εκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο, διευρύνοντας την στήριξη και στις επιχειρήσεις.
- Μέτρα στήριξης που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, και τα οποία ξεπερνούν τα 43,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-2022.
Και πάλι στην επικαιρότητα η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα
Στο μεταξύ, έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε χθες στη Βουλή, μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, και των επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη και Νάντιας Γιαννακοπούλου, με αφορμή την συζήτηση επερώτησης που είχε καταθέσει το κόμμα τους για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.
Οι εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησαν τη κυβέρνηση για “αναποτελεσματική, αποτυχημένη, αδιέξοδη και ιδεοληπτική πολιτική”, ενώ έκαναν λόγο για “παραποίηση και επιλεκτική παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων, προκειμένου να ωραιοποιηθεί η κατάσταση.


Πηγή: economico.gr