Αρνητικό χαρακτηρίζεται το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, καθώς η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο, κάτι που θα επηρεάσει περαιτέρω την πορεία της τουρκικής λίρας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι traders ετοιμάζονται για περισσότερη αστάθεια, στην ήδη ταραγμένη πορεία του τουρκικού νομίσματος.

Στα πρώτα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν, η λίρα κινήθηκε ελαφρά χαμηλότερα, στις 19,63 ανά δολάριο υποχωρώντας 0,2%, κοντά στο χαμηλό δύο μηνών.

Νωρίτερα στη συνεδρίαση, οι κρατικές τράπεζες παρενέβησαν για να διατηρήσουν τη συναλλαγματική ισοτιμία γύρω στις 19,65 ανά δολάριο.

Σημειώνεται πως το νόμισμα έκλεισε στις 19,58/δολάριο την Παρασκευή, ανεβάζοντας τη συνολική πτώση του φέτος στο 5%. Η κεντρική τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει τη συναλλαγματική ισοτιμία.

«Εάν αυτά τα αποτελέσματα διατηρηθούν, θα είναι ένα από τα χειρότερα αποτελέσματα για τις αγορές», δήλωσε ο Ogeday Topcular, διαχειριστής χρημάτων στη RAM Capital SA. «Θα υπάρχει ασάφεια για τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Το τουρκικό νόμισμα δέχεται πιέσεις από το 2018 τότε που ο Ερντογάν συνέχισε μια σειρά ανορθόδοξων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιτοκίων για την τόνωση της ανάπτυξης.

«Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πιθανό να είναι οι πιο τεταμένες στην τουρκική πολιτική από τότε που το ΑΚΡ και ο Ερντογάν ανήλθαν στην εξουσία πριν από δύο δεκαετίες», δήλωσε ο Πιότρ Μάτις, ανώτερος αναλυτής νομισμάτων στην In Touch Capital Markets στο Λονδίνο. «Οι παρασκηνιακές παρεμβάσεις στο συνάλλαγμα είναι πιθανό να συνεχιστούν τις επόμενες δύο εβδομάδες για να διατηρηθεί η λίρα σχετικά σταθερή».

Αναλυτές της JPMorgan και της HSBC δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η λίρα θα υποτιμηθεί σε περίπου στις 24-25 ανά δολάριο. Η Goldman Sachs δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η αγορά τιμολογεί μια «απότομη υποτίμηση», της οποίας ο χρόνος είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr