Συνέχεια στην έρευνα για τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν στη κατοχή του Ντόναλντ Τραμπ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ είναι στόχος έρευνας για τη διαχείριση των αρχείων του Λευκού Οίκου, κυρίως για εγγράφων που θεωρούνται απόρρητα.

Πρόκειται για συνέχεια της έρευνας όσον αφορά την υπόθεση, που ενδέχεται να σημαίνει ότι οι αρχές ετοιμάζονται να απαγγείλουν κατηγορίες στον πρώην πρόεδρο. Η δικαστική περιπέτεια που αντιμετωπίζει ο Τραμπ στέκεται εμπόδιο στις βλέψεις του για επανεκλογή στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024.

Ο Τραμπ κατηγορείται πως κράτησε μεγάλο αριθμό εγγράφων, ανάμεσά τους πολλά με διαβάθμιση “άκρως απόρρητο”, καθώς εγκατέλειπε το Οβάλ Γραφείο το 2021 κι ότι αρνήθηκε να τα επιστρέψει, κατά παραβίαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας.

Οι δικηγόροι του πρώην προέδρου συναντήθηκαν τη Δευτέρα με αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης, ιδίως τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ, που ανέλαβε να επιβλέψει ανεξάρτητα την έρευνα για την υπόθεση.

Άλλη ποινική έρευνα σε βάρος του πρώην προέδρου αφορά τις προσπάθειες του ιδίου και αρκετών συμμάχων του να ανατρέψουν βίαια το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020.

Τον Αύγουστο του 2022, το FBI προχώρησε στην κατάσχεση περίπου 13.000 εγγράφων από τη κατοικία του Τραμπ στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, μολονότι ο ίδιος και το περιβάλλον του είχε διαβεβαιώσει πως όλα τα απόρρητα είχαν ήδη επιστραφεί.

Ο πρώην πρόεδρος έχει ισχυριστεί το ότι κράτησε τα έγγραφα επειδή τα αποχαρακτήρισε ως απόρρητα όταν κατείχε ακόμα το αξίωμα. Δεν παρουσίασε καμιά απόδειξη γι’ αυτό.

Ο κ. Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει ποινική δίωξη, για παραχάραξη εγγράφων της επιχείρησής του, που συνδεόταν με την καταβολή χρημάτων σε πρώην ηθοποιό πορνογραφικών ταινιών προκειμένου να εξαγοραστεί η σιωπή της για παλιότερες συνευρέσεις τους, ενόψει των εκλογών του 2016, τις οποίες είχε κερδίσει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr