Εντάσεις και στο εσωτερικό της Ε.Ε. φαίνεται ότι προκαλούν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Brexit, καθώς η 31η Δεκεμβρίου, ημερομηνία-κλειδί για το τέλος της διαδικασίας, προσεγγίζει… επικίνδυνα.

Δεν βλέπει συμφωνία ο Μπαρνιέ

Το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση αποτυπώθηκε από την απόφαση του ευρωπαίου διαπραγματευτή, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος πληροφόρησε τους πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι δεν είναι σε θέση να πει ότι θα υπάρξει εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία, καθώς τα τρία βασικά θέματα των συνομιλιών παραμένουν ανεπίλυτα.

Η είδηση προκάλεσε αμέσως την πτώση της στερλίνας κατά 0,6%, ενώ τα ακανθώδη θέματα στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Βρετανία είναι το ζήτημα των ισότιμων όρων ανταγωνισμού, της αλιείας και της μελλοντικής επίλυσης των διαφορών.

Διπλωμάτες: Συνέχισε τη διαπραγμάτευση

Μόλις ο Μπαρνιέ έκανε τη συγκεκριμένη ενημέρωση, οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης του δήλωσαν ότι πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας ότι η ουσία είναι σημαντικότερη από το χρονοδιάγραμμα και την λήξη της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Ένωσης δήλωσε ότι αρκετά κράτη-μέλη προτιμούν να δουν τις διαπραγματεύσεις, που έχουν κολλήσει εδώ και μήνες, να συνεχίζονται και μετά το τέλος της μεταβατικής φάσης της Βρετανίας στις 31 Δεκεμβρίου, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει μια σύντομη περίοδο χωρίς συμφωνία

«Υπάρχει μια ανησυχία ότι λόγω της πίεσης χρόνου υπάρχει ο πειρασμός να βιαστούμε», δήλωσε διπλωμάτης ύστερα από την ενημέρωση του Μπαρνιέ προς τους απεσταλμένους των 27 χωρών-μελών στις Βρυξέλλες. «Του είπαμε: μην το κάνετε αυτό».

Βρετανικό «όχι» σε παράταση

Από την πλευρά της, η Βρετανία δεν θα συμφωνήσει σε παράταση της μεταβατικής περιόδου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος. Η Βρετανία έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί να επιτρέψει την όποια παράταση στις συνομιλίες έως τον επόμενο χρόνο, λέγοντας ότι εάν είναι να υπάρξει μια εμπορική συμφωνία, αυτή πρέπει να επιτευχθεί πριν από τις 31 Δεκεμβρίου.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει πει ότι η Βρετανία «θα ευημερήσει» εάν θα πρέπει να έχει εμπορικές συναλλαγές με την ΕΕ με βάση τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. «Η μεταβατική περίοδος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Όπως έχει καταστήσει σαφές το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτή η ημερομηνία δεν θα παραταθεί», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Πηγή: economico.gr